Scumpirea locuințelor noi de la 1 ianuarie duce la creșterea cererilor de evaluare

Cinci mii de euro în plus la proprietățile rezidențiale

Scumpirea locuințelor noi cu aproximativ 5.000 de euro de la 1 ianuarie, pentru cele care la TVA este de 5%, a dus la o creștere cu 30% a cererilor de evaluare în prima jumătate a lunii noiembrie față de lunile septembrie și octombrie, potrivit companiei de evaluări Appraisal & Valuation. Locuințele noi care astăzi se încadrează la o TVA de 5%, se scumpesc de la 1 ianuarie, ca urmare a majorării cotei de TVA la 9%. Asta înseamnă că proprietățile rezidențiale se scumpesc cu aproximativ 5.000 de euro. Cumpărătorii care plătesc anul acesta un avans, dar locuința va fi livrată anul viitor, vor beneficia în continuare de TVA de 5%.

În acest context, compania de evaluări Appraisal & Valuation spune că cererea pentru evaluări de acest tip au crescut cu 30% în prima jumătate a acestei luni, față de lunile septembrie și octombrie. Dacă ne raportăm exclusiv la creșterea TVA, locuințele noi devin, din prima zi a anului viitor, mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Iar dacă facem o corelație a acestui cost suplimentar pentru cumpărători cu creșterea dobânzilor la credite și cu inflația ce are un impact considerabil asupra bugetului fiecărei familii, înțelegem de unde provine graba celor interesați de achiziția unei locuințe, pentru a finaliza o tranzacție în aceste ultime luni ale anului. Interesul ridicat pentru achiziția de locuințe, în această perioadă, a atras creșterea solicitărilor de servicii de evaluare, pe baza cărora se stabilesc garanțiile bancare pentru creditele ipotecare”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA .

Pregătire pentru noi dificultăți

Băncile din zona euro ar trebui să includă riscul unei noi scăderi a preţurilor la bunurile imobiliare când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul lor, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de Supervizare Bancară din cadrul BCE. Piaţa imobiliară europeană este sub presiune, după ce Banca Central Europeană a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record.

În timp ce în unele ţări scad deja preţurile bunurilor imobiliare, în special în Germania, unde a fost un boom în timpul perioadei de dobânzi scăzute, creditorii trebuie să se pregătească pentrui noi dificultăţi. Actualul mediu cu rate mai ridicate ale dobânzilor ar putea pune şi mai multă presiune pe preţurile locuinţelor şi ale clădirilor de birouri, fiind mai dificil pentru proprietarii de clădiri comerciale şi pentru gospodării să-şi achite datoriile”, a declarat Enria în Parlamentul European. Acesta a adăugat: „Băncile ar trebui să ţină cont de aceste riscuri când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul”. Creşterea rapidă a inflaţiei în ultimii doi ani a forţat BCE să majoreze dobânzile ceea ce a stopat creşterea preţurilor în sectorul imobiliar, mulţi dezvoltatori intrând în insolvenţă. Băncile din zona euro au redus accesul la credite, în special la cele ipotecare, iar cererea din partea gospodăriilor şi companiilor este în scădere, arată datele BCE.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condiţiile în care se înmulţesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanţurile lor. Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, schimburile de informaţii din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potenţialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile şi-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite, susţin sursele.

BCE a informat în 2022 că inspecţiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanţiilor este un unghi mort pentru multe bănci, în condiţiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienţi în loc să solicite o evaluare independentă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut