Scriitori de talie internațională la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Timp de patru zile, începând de joi, 15 septembrie, și până duminică, 18 septembrie, în Cluj-Napoca se desfășoară o nouă ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), manifestare de anvergură internațională, în cadrul căruia sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori români, urmate de sesiuni de autografe, lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe și spectacole. Gabriel Bota, directorul festivalului, destăinuie în continuare câte ceva despre culisele organizării acestui regal literar.

Gabriel Bota, Festivalul Internațional de Carte Transilvania s-a remarcat, în primul rând, prin calitatea invitaților pe care i-a avut de-a lungul timpului, începând chiar de la prima ediție, când invitat special a fost Mario Vargas Llosa. Au urmat António Lobo Antunes, Adonis, Alessandro Baricco, Franco Moretti sau Antonio Gamoneda, asta ca să îi amintesc doar pe câțiva dintre ei. Văd că și la această ediție vor fi prezenți mulți autori de marcă, din multe părți ale lumii. Cum faci selecția invitaților și cum îi convingi să vină la Cluj?

– Facem multă muncă de cercetare și stăm cu ochii pe ce se întâmplă în literatura bună, iar apoi alegem după mai multe criterii. Mai întâi ne uităm ce apariții noi și bune sunt pe plan internațional și citim cărțile, după care urmează o perioadă de selecție, și pe urmă începe o lungă muncă de a lua legătura cu fiecare autor, de a stabili întâlniri cu ei, și asta pentru că am mers mereu pe principiul de a cunoaște omul din spatele autorului și de a vedea dacă el se pliază pe conceptul festivalului. Spun asta pentru că invitații de mare calibru pe cre i-am avut până acum au devenit în timp ambasadori ai festivalului în țările lor, și întotdeauna ne-au susținut.

Anul acesta am avut pe listă încă doi invitați, însă, din păcate, n-am putut să potrivim programul lor cu programul nostru, și atunci am preferat să-i amânăm pentru anul viitor. Unul dintre ei este din America de Sud, deocamdată nu am să-i spun numele, însă este o prezență confirmată la ediția de anul viitor. Anul acesta am încercat să acoperim cam tot ce înseamnă gen literar. Avem literatură polițistă, avem literatură clasică, avem poezie, avem carte de analiză. Un invitat este jurnalist de război, Paul Kenyon, care va veni cu o carte despre România, ce abia a ieșit din tipar zilele trecute, este tradusă în română, iar lansarea oficială va fi duminică, când autorul va fi prezent la Cluj-Napoca. De asemenea, va veni unul dintre cei mai importanți scriitori norvegieni, un autor de romane polițiste, foarte important pe plan european, este vorba despre Thomas Enger, extrem de cunoscut în spațiul nordic. Un alt invitat este tot un norvegian, cu siguranță unul dintre cei mai cunoscuți autori din țara sa, este vorba despre Lars Saabye Christensen, care a mai fost la Cluj și pe care l-am cunoscut cu ani urmă.

– Care sunt ceilalți autori invitați?

– Pe unii dintre ei i-am cunoscut chiar la ei acasă, în Mexic sau în Chile, este vorba despre Mario Bojórquez, care este și directorul editurii mexicane Valparaíso și directorul magazinului poetic ”Círculo de Poesía Press”, ce apare în Ciudad de México. El este și profesor universitar și poate cel mai mare susținător al poeziei în spațiul sud-american. Invitat este și un alt poet foarte bun, Mijail Lamas, dar și o poetă excepțională, Andrea Rivas. În premiera, va fi cu noi și Daniel Calabrese, un poet de nota 20, dacă pot să spun așa. Vor putea fi urmăriți live-online, pe un ecran din lounge-ul oficial și pe toate canalele festivalului, youtube, facebook etc, în cadrul unei conferințe ce va fi moderată de un prozator român, Paul Gabor, care locuiește de peste 20 de ani în Spania.

De asemmenea, am avut bucuria de a-i cunoaște și de a-i aduce aici pe alți doi poeți remarcabili, pe care mi i-a prezentat ”tânărul” nostru scriitor Radu Țuculescu, și care vor fi prezenți cu o carte foarte bună de poezie, tradusă chiar de el. Este vorba despre doi elvețieni – și aceasta este o premieră, pentru că, până acum, nu am avut nici un scriitor din acest spațiu invitat la Cluj – Andreas Saurer și Erwin Messmer, care vor fi prezenți fizic la festival. Un alt invitat este Patrick Deville, un francez prolific, cu o literatură specială, care va lansa o carte apărută la editura Casa Cărții de Știință. O altă noutate este un scriitor din Japonia, Akira Mizubayashi, un vorbitor de limbă franceză, pe care ne face o adevărată plăcere să-l promovîm în spațiul cultural românesc, deoarece este deosebit din punctul de vedere al valorilor literare în care crede. Și el va lansa o carte în premieră, ”O limbă venită de departe”.

Sunt scriitori cunoscuți și foarte buni, traduși în multe limbi, dar poate mai puțin cunoscuți în România. Cumva asta a fost și strategia noastră: ne-am gândit că este mai bine pentru cititorii de la noi să aibă contact și cu autori care nu sunt atât de popularizați. Dar, cunoscându-le opera, și cunoscându-i și pe ei, am decis să-i invităm. De altfel, în fiecare an facem o listă de cam 30 de scriitori pe care îi avem în vedere, începem să luăm legătura cu ei și pe urmă vedem cine vrea, cine nu vrea să vină, cine poate și cine nu poate, și așa ajungem la o ”listă scurtă”, în jurul a 10-15 sccriitori din străinătate.

Noi suntem un pic atipici ca festival, dar și România este un pic atipică, și dacă este să urmezi calea normală trebuie să iei legătura cu agenția de impresariat a fiecărui autor, să urmezi o cale lungă-lungă, și asta nu întotdeauna cu succes. Pentru noi rețeta este simplă: să le cunoaștem cărțile, să ajungem să-i cunoaștem pe ei personal, și să-i determinăm să vadă în festival un loc în care se pot simți bine, se pot manifesta și unde pot să-și promoveze cărțile. Întotdeauna cei care ne-au vizitat ne-au devenit prieteni.

– Am observat că la festival va fi prezent și un invitat cumva și mai special, care nu face neapărat parte din lumea literară.

– Da, este vorba despre un alt concept al nostru, prin care încercăm să îmbină lectura cu sportul. Și asta pentru că ne adresăm și tinerilor, iar multe din mesajele noastre se îndreaptă înspre ei, cu dorința de a-i atrage înspre lectură și, în același timp, de a-i îndemna să facă și sport. Invitatul special de anul acesta, este un român, un clujean, nimeni altul decât sportivul, fotbalistul, antrenorul și omul Ioan Ovidiu Săbău, care va vorbi despre cultura extrasportivă și importanța lecturii. M-a bucurat foarte mult că i-a plăcut ideea și că a acceptat invitația.

– Ce scriitori români vor fi prezenți la această ediție a festivalului?

– Sunt foarte mulți, cred că vreo 46. Chiar la deschiderea oficială va fi prezent un poet român, clujeanul Horea Bădescu, care va lansa o volumul ”O toamnă nebun de frummoasă la Cluj. Poeme alese și rostite de autor”, o ediție revăzută și adăugită, în care este inclus un audiobook, cu vocea lui Horea Bădescu. Tot în premieră va fi lansată o carte, ”Noir de Cluj”, cu 11 autori clujeni, care și-au unit povestirile într-un volum ce apare la editura Tritonic. Ei toți vor fi prezenți la noi, sâmbătă după-amiaza. Anul acesta am mers, poate fără să ne dăm foarte bine seama, mult și spre literatura polițistă, așa că vor veni la festival Stelian Țurlea și George Arion. În alt eveniment live-online vor apărea Adrian Popescu și Rucsandra Cesereanu, care, deși clujeni fiind, s-a nimerit să nu fie acasă, și care vor susține o conferință despre poezie și confesiuni de autor. Nu în ultimul rând vreau să amintesc o carte premiată anul trecut de Uniunea Scriitorilor, ”Cetatea„ lui Bogdan Alecu, pe care îl vom vedea duminică la Cluj.

Îmi pară rău că nu pot să-i amintesc acum pe toți, însă este vorba despre scriitori foarte buni, de certă valoare, iar mulți din ei vor fi participa fizic la evenimentele din cadrul festivalului, care nu numai că sunt multe, dar se și adresează cam tuturora, sunt cumva ”pe toate gusturile”.

Interviu realizat de Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut