Screening gratuit pentru afecțiuni din sfera respiratorie, cardiologică, ORL și oftalmologică

Sub genericul „Sănătatea ta, prioritatea noastră”, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu”, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează duminică, 19 martie, o campanie de depistare a unor patologii din sfera respiratorie, cardiovasculară, ORL și oftalmologică.

Inițiativa aparține colectivului de medici rezidenți din specialitățile pneumologie, cardiologie, ORL și oftalmologie, alături de cadrele didactice coordonatoare de rezidențiat din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Proiectul are ca scop „sublinierea importanței diagnosticării precoce a bolilor cronice din sfera respiratorie, cardiovasculară, ORL și oftalmologică, cu posibilele implicații și riscuri în afectarea stării de sănătate și implicit a calității vieții populației adulte din Cluj-Napoca.

Testarea (care va avea loc în intervalul orar 11:00 – 18:00, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, clădirea Casino Centrul de Cultură Urbană) este gratuită, fără proceduri invazive, fiind efectuată de medicii rezidenți implicați în derularea programului. Conform celor declarate de prof. dr. Doina-Adina Todea – medic primar pneumolog și coordonatoarea campaniei -, persoanele depistate cu diverse probleme de sănătate vor fi îndrumate către cabinetele de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului exact și instituirii cât mai precoce a unui tratament adecvat.

„Campania are două arii de interes: una de informare cu privire la depistarea, diagnosticul și tratamentul bolilor cronice ale populației, prin utilizarea de materiale informative și o alta de monitorizare, prin testări gratuite pentru fiecare specialitate: pneumologie: determinarea volumelor pulmonare prin spirometrie, măsurarea nivelului de monoxid de carbon în aerul exhalat la fumători/ nefumători, chestionare referitoare la gradul de dependență de nicotinică fagerstrom, de somnolență diurnă în sindromul de apnee (scala de somnolență epworth, stop bang), gradul de dispnee (scala mmrc și chestionarul cat, chestionarul act); cardiologie: determinarea tensiunii arteriale, completare chestionare de screening patologie cardiacă; ORL: efectuarea de otoscopie, acumetrie instrumentară și rinoscopie anterioară; oftalmologie: testarea acuității vizuale cu ajutorul testului Snellen, identificarea viciilor de refracție cu ajutorul autorefractometrului și corectarea acestora cu ajutorul lentilelor, măsurarea tensiunilor intraoculare, oftalmoscopia directă, oftalmoscopia indirectă” – precizează inițiatorii campaniei.

Potrivit acestora, grupul țintă este reprezentat de populația adultă de peste 18 ani, din municipiul Cluj-Napoca.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut