Scor record obținut de Partidul Acțiune și Solidaritate la Cluj-Napoca

La secţia de votare nr 38/119, organizată la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca în contextul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, şi-au exprimat opţiunea electorală pe parcursul zilei de duminică 1814 de cetăţeni moldoveni.

Dintre cei care au fost duminică secţia de votare din Cluj-Napoca, 1.668 au votat cu Partidul Acțiune și Solidaritate.

Platforma Demnitate și Adevăr a obținut la Cluj-Napoca 24 de voturi iar Partidul Democrat a vot votat de doar 9 alegători. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a avut 20 de voturi iar Blocul Electoral „Renato Usatîi” a avut 11 voturi. Alianța pentru Unirea Românilor a primit 19 voturi iar Partidul Unității Naționale din republica Moldova a obținut 16 voturi
Marea majoritate a celor care s-au prezentat să voteze sunt studenți în centrul universitar Cluj-Napoca, însă au fost și persoane cu drept de vot venite din Mureș, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Procesul de vot a început la ora șapte și s-a încheiat la ora 21, fără să se înregistreze incidente.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenţi, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Numărul total de candidaţi înscrişi în liste este de 1.791 persoane.

Scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

La originea cauzei se află sesizarea depusă de dna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova. În baza articolului 85 alineatele (1) şi (2) din Constituţie, autoarea sesizării solicită îi solicită Curţii să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirării termenului de trei luni în cadrul căruia Parlamentul trebuia să formeze Guvernul şi a expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a două solicitări de învestitură a Guvernului”, a precizat, atunci, Curtea Constituţională.

Aceste alegeri parlamentare ar urma să desemneze cel de-al 11 parlament al Republicii Moldova de la obţinerea independenţei statului.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut