Școli cu șantiere

Municipalitatea clujeană a investit în acest an aproximativ 13 milioane de lei în lucrări de reparații și întreținere a 61 de unități de învățământ din oraș. Lucrările au vizat igienizări, reparații la instalațiile sanitare, înlocuit obiecte sanitare ,zugrăveli, reparații la instalațiile electrice, reparații la instalațiile de încălzire, înlocuit tîmplărie-ferestre și uși , înlocuit pardoseli , hidroizolații , reparații acoperiș, reparații învelitoare tablă, țiglă etc.

Totodată, la cinci unități de învățământ din oraș se fac ample lucrări de modernizare, extindere de clădiri și construire de corpuri de clădiri noi.

Una dintre școlile clujene unde se fac investiții pentru extinderea corpului de clădire existent este Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu”, din str.Grigore Alexandrescu nr.16. Lucrările au debutat în data de 09.02.2021, termenul de execuție lucrări fiind de 18 luni de la emiterea acestuia. Până în prezent au fost realizate lucrările de strucură privind pereții, planșee, corp nou,compartimentări, desfacere/ refacere acoperiș la corpul de clădire vechi, urmând a se continua cu finsaje, termoizolații, tamplării si instalații. „Pentru darea în folosința a spațiilor nou construite cât mai repede posibil, continuarea lucrărilor de extindere se va face în paralel cu desfășurarea procesului de învățământ. Având în vedere această situație atât Primăria municipiului Cluj-Napoca cât și constructorul caută soluțile cele mai avantajoase și adecvate pentru a nu afecta procesul de învățământ, dar și pentru a asigura front de lucru desfășurării lucrărilor”, a precizat primăria.

Conform primăriei, alte patru unități școlare clujene beneficiază de investiții cu fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de lei. Este vorba de Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Tehnic „Ana Aslan”, Seminarul Teologic Ortodox şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”.

La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” se fac lucrări de modernizare a corpului existent, de extindere și modernizare a sălii de sport și, totodată, se construiește un nou corp. În prezent aici învață 522 de elevi, iar odată cu finalizarea investiții numărul de elevi va crește la 787. De asemenea, școala va avea 33 săli de clasă, față de 14 în prezent și 9 laboratoare, față de 3 în înainte de investiție. Lucrările sunt executate în proporție de 86%, urmând să fie finalizate în octombrie 2021. Valoarea investiției fiind de 23.499.000,77 lei fără TVA. Lucrările de modernizare la Colegiului Tehnic „Ana Aslan” sunt realizate în proporție de 86% și ar trebuie finalizate în luna octombrie. Investiția vizează supraetajarea şi modernizarea corpului existent, construirea unui corp nou (P+3) şi construirea unei săli de sport moderne. Odată cu investiția, număr elevi va crește de la 425 la 525. De asemenea, se vor înființa nouă săli de clasă noi și un laborator nou. Investiția se ridică la 19.812.571,73 lei fără TVA.

Modernizarea Seminarului Teologic Ortodox abia a început

Modernizarea Seminarului Teologic Ortodox clasele V-VIII constă în supraetajarea şi modernizare corpului existent și construirea unei săli de sport. Și aici, odată cu finalizarea lucrărilor, vor putea învăța 400 de elevi, față de 149 în prezent.

Stadiu lucrărilor este de 5%, termenul de finalizare fiind septembrie 2022. Valoarea contractului de finanţare este de 21.287.913 lei.

La Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” însă nu s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Aici investiția vizează modernizarea corpului existent, construirea unui corp nou și a unei săli de sport moderne.

La finalizarea proiectului în această unitate școlară vor putea studia 450 de elevi, față de 170 în prezent, iar numărul de săli de clase va crește de la 7 la 18.

Valoarea contractului de finanţare: 25.544.092 lei

Consolidarea sălii de sport la Colegiul Național „George Coșbuc” la capitolul proiectare 

O altă investiție vizează consolidarea sălii de sport la Colegiul Național „George Coșbuc”. În prezent este la stadiul de proiectare. Mai exact, în data de 06.08.2021 a fost dat ordinul de incepere servicii de proiectare cu o durată de realizare de 2 luni, iar termenul pentru  execuție lucrări este de 6 luni de la primirea ordinului de începere a lucărilor.

Sala de sport a fost închisă în toamna anului 2018 după ce reprezentanţii şcolii au constatat că ar prezenta un pericol pentru elevi. Lucrările de consolidare ce urmează să fie realizate vizează consolidarea grinzilor din beton armat, reparaţii locale pe faţadele clădirii, înlocuirea betonului de pantă şi a hidroizolaţiei şi înlocuiera sistemului de iluminat.

Sala de sport a Colegiului Naţional George Coşbuc a fost finalizată şi dată în folosinţă în 2014, investiţia ridicându-se la 2.155.836,72 lei. Lucrările au fost executate de S.C.CONIMET IMPEX S.R.L.Cluj-Napoca. Clădirea nou construită are regimul de înălţime Parter înalt + Etaj Retras.

Suprafaţa interioară a sălii de sport propriu-zise este de 705.50 mp, iar suprafaţa utilă a spaţiului amenajat pentru practicarea sportului este de 644.67 mp. Clădirea nou construită are două săli de sport: sala la nivelul inferior cuprinde teren de baschet, volei, handbal, tenis, tribune pentru spectatori; sala de la etajul retras este pentru gimnastică.

Pe lângă cele două săli de sport au fost amenajate şi spaţii anexă, care cuprind vestiare pentru sportivi, grupuri sanitare, cabinet profesori, cameră prim ajutor, depozit material sportivi. În această toamnă, conducerea şcolii a dispus sistarea oricăror activităţi în această sală de sport deoarece existau suspiciuni că nu prezintă garanţii pentru securitatea elevilor.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut