Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” sărbătorește jubileul

Cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca alături de elevi, părinți, de foști profesori și foști absolvenți au sărbătorit joi, 14 decembrie 2023, 50 de ani de existență a școlii din cartierul Mănăștur. Inițial a fost înființată pe la 1900 ca școală civilă, apoi a fost pe rând școală elementară, liceu, și în final școală gimnazială. În anul 1973 s-a inaugurat clădirea actuală a școlii, în prezent aici fiind educați un număr de 1083 de elevi. Anul trecut școlar, aceștia au obținut aproape 150 de premii și distincții la consursurile naționale și internaționale.

„Astăzi ne aflăm aici pentru a marca o etapă importantă în viața instituției noastre. Este o onoare să vorbesc în fața dvs. cu ocazia acestei aniversări memorabile.”, a spus directorul unității școlare, Carmen Stănescu.

În cadrul acțiunii aniversare, directorul școlii a acordat diplomă de excelență conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, prin intermediul inspectorilor școlari prezenți Amalia Gurzău și Hadrian Arion.

Reprezentanții ISJ Cluj au felicitat gazdele și au promis continuarea susținerii școlii. „În numele conducerii Inspectoratului Școlar Județean Cluj vă asigurăm în continuare de toată susținerea noastră. Apreciem comunitatea puternică școlară pe care ați construit-o aici și tot efortul cadrelor didactice, al reprezentanților instituțiilor partenere. Apreciem tot ceea ce este astăzi Școala „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, o școală cu renume, o școală care reușește în fiecare an să se evidențieze prin intermediul activităților educative școlare și extrașcolare, prin participarea la olimpiadele naționale, mai ales a claselor de sport, pe care de curând am avut onoarea să le premiem. A fost o plăcere ca profesorii să exprime la cel mai înalt nivel ceea ce construiți aici în fiecare zi.”, a spus inspectorul școlar Amalia Gurzău.

Totodată, inspectorul școlar Hadrian Arion a apreciat relația armonioasă dintre profesori și părinți. „Mă bucur că răspund de această școală. O fac cu foarte mare plăcere. Există aici un corp profesoral deosebit, cu o relație atât de bună și armonioasă cu elevii și cu părinții, atât de implicată în comunitatea din Mănăștur, și nu numai, încât este o plăcere să fiu astăzi și oricând alături de Școala Iuliu Hațieganu.”, a spus același inspector școlar. Acesta a oferit la rândul său școlii o diplomă de excelență acordată de conducerea ISJ Cluj „în semn de înaltă apreciere a calității actului educațional cu ocazia a 50 de ani de existență.”, a afirmat inspectorul școlar Hadrian Arion.

În discursul său, directorul adjunct al unității Aurelia Rusu a mărturisit că de școală o leagă toți atâția ani câți sărbătorește aceasta, adică 50 de ani: „Pentru mine acasă nu înseamnă doar apartamentul unde stau, ci și Școala „Iuliu Hațieganu”. În anul 1973, când s-a construit această clădire, am pășit în ea, ca elevă în clasa a II-a , cu emoții, cu curiozitate. Deși eram 1900 de elevi în școală, 42 de elevi într-o clasă, atunci când intram în sala de clasă ne descălțam și foloseam papuci de interior pentru a proteja clădirea. Am devenit profesor de matematică în această școală, datorită doamnei diriginte, profesor Maria Breckner, care a fost dascălul ce mi-a inspirat dragostea pentru matematică.După terminarea facultății am fost repartizată la Constanța, iar când am avut posibilitatea să revin în Cluj, am ales școala Nr. 21. Așa că în 1990 am pășit pe poarta școlii cu emoții de tânără profesoară. În dezvoltarea mea din nou doamna profesoară Breckner a jucat un rol determinant. M-a sfătuit, m-a înfrumat, m-a încurajat. În anul 1999, în prima zi de școală, aveam emoții pentru începerea unui nou an școlar în calitate de mămică a unei fetițe în clasa întâi. A fost tare greu. La a doua fetiță a fost mai ușor. Am lipsit din școală doar patru ani, doi ani în concedii de maternitate și doi ani predând în Statele Unite. Astăzi sunt ceea ce sunt datorită profesorilor care m-au format și colegilor foști și actuali care m-au sprijinit. De aceea le mulțumesc mult tuturor.”

O școală ancorată în contemporan

Directoarea școlii Carmen Stănescu a acordat diplome de excelență foștilor directori Maria Simon si Ioan Bîlc. La rândul lor, aceștia au felicitat cadrele didactice pentru realizările lor. „Școala a întinerit pur și simplu. S-a ancorat în contemporan. Era frumoasă. O iubeam și doream dezvoltarea ei. Dar nu credeam că într-o zi școala va ajunge așa cum este acum. Și atunci îmi permit să le felicit pe doamnele directoare. Dar imi amintesc de începuturile modernizării și nu pot să nu o amintesc pe doamna director de atunci Angela Moraru. Îi felicit pe toți foștii mei colegi care au contribuit la ceea ce școala este acum.”, a precizat fostul director adjunct Ioan Bîlc.

Tot în semn de prețuire, director școlii Carmen Stănescu a acordat diplome aniversare fostelor cadre didactice ale școlii. Printre cele premiate s-a numărat și distinsa profesoară de matematică Maria Breckner care la primirea diplomei a precizat: „Foștii directori au fost niște vizionari. Dacă ne gândim la domnul profesor de istorie Bota Valer, a ales un loc extraordinar pentru această școală care s-a dezvoltat atât de frumos. Ceilalți directori au pus și ei osul, au creat un colectiv foarte rezistent care parese că și-a impus un punct de vedere. Și se continuă cu voi. Felicitări!”

De asemenea, au fost amintiți dascăli care, din păcate, nu mai sunt în viață: învățătoarea Lucia Pop și directorul Gheorghe Berar. În memoria profesorului Gheorghe Berar, cel care a inițiat conceptul de școală prietenoasă, s-a păstrat un moment de reculegere.

Totodată, reprezentanții școlii nu i-au uitat nici pe cei care promovează imaginea școlii în comunitate și în afara ei. Este vorba de foștii absolvenți: prof.univ Dorian Popa, inventatorul sângelui artificial Radu Silaghi, Magnoliu Stan – manager de resurse umane, Ioana Frent, Moldovan Andrei și Laura Filip – medici, Andreea Marian – avocat, Ilina Berar – judecător, Ioana Coste și Mădălina Mărginean informaticieni, Eliza Rusu – antreprenor, Alina Rus – jurist, Ioana Mihuț – arhitect, Robert Silaghi – fotbalist U Cluj, Milena Șipoș, Bianca Albu, Simina Neag – profesori, răsplătiți și ei cu diplome aniversare.

Pentru felul în care au colaborat cu școala, diplome de apreciere au mai primit președintele comitetului de părinți, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, comisar șef Rus Mihai, reprezentantul Secției de Poliție 4, comisar șef Vodea Claudiu și șeful Secției de Psihiatrie Pediatrică, Viorel Lupu, medic primar psihiatrie.

În finalul serii, cei prezenți s-au bucurat de momentele artistice susținute de elevii școlii: balerina Ștefania Pora din clasa a IV-a B, coordonată de prof. Basharti Angela, interpreta Sofia Topan din clasa a IV-a C, dansatoarea de dans contemporan Medeea Mălai (clasa a IV-a), amândouă îndrumate d prof. Albu Bianca și corul școlii, condus de profesoarele Evelina Turtureanu și Ruxandra Filip care a cântat imnul școlii și câteva colinde.

De la școală civilă la școală gimnazială

Vechea școală a fost întemeiată în anul 1900 ca si Şcoală Civilă, în strada Mănăstur, nr.22-24.
Între anii 1918 şi 1965 a funcţionat ca şi Şcoală elementară, iar din 1965 a devenit liceu până în 1969, când se modifică și devine Şcoala Generală nr. 21. Noua clădire din strada Grigore Alexandrescu nr. 16 a fost inaugurată în 1973, iar în anul 2006 școala a preluat numele patronului ei spiritual, medicul Iuliu Hațieganu. În anul 2023 s-a inaugurat noul corp de clădire care s-a adăugat clădirii existente.

În prezent, la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca învață 1083 de elevi care sunt instruiți de un număr de 67 de cadre didactice. În anul școlar precedent, elevii au obținut 149 de premii și distincții la consursuri naționale și internaționale la diverse discipline.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut