Școala Gimnazială Căianu aduce lectura în viața elevilor

Luna mai este cea în care Școala Gimnazială Căianu promovează lectura prin debutul proiectului „Start la lectură”, realizat cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului „Start ONG”, lansat de Kaufland România, implementat de Asociația Act for Tomorrow și coordonat de Corina Boțoroga, profesor susținut de Teach for Romania.

În perioada 10 – 21 mai, în cadrul acestui proiect va avea loc activitatea „Maratonul lecturii”. Elevii școlii vor citi intens în această perioadă de maraton, iar către finalul celei de-a doua săptămâni vor prezenta lucrări originale inspirate din cartea citită. În ultima zi a activității vor conecta zale de hârtie colorată într-un un lanț fizic al lecturii, în curtea școlii. Evenimentul va fi deschis oricui pentru participare, pe pagina de Facebook Jurnal de școală. Provocarea este de a crea o extensie virtuală atât a lanțului fizic al lecturii, cât și a activităților.

„Ideea acestui proiect a venit în urma unei evaluări care măsoară nivelul de literație al elevilor, evaluare aplicată elevilor mei de clasa a III-a din Școala Gimnazială Căianu. Rezultatele obținute la evaluare au arătat un nivel destul de ridicat pentru localizarea informațiilor dintr-un text literar, și anume 74%, și un nivel destul de scăzut în ceea ce privește înțelegerea și reflecția asupra celor citite, mai exact 57%. Rezultatele concrete ale evaluării, precum și dorința mea de a îmbunătăți acest procentaj au condus la căutarea unor soluții de finanțare care să sprijine activitățile de lectură. Pornind de la această premisă, a apărut proiectul «Start la lectură», care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar obținut prin programul Start ONG.

Școala Gimnazială Căianu se află în comunitatea rurală Căianu, din județul Cluj, și este una dintre școlile în care este o plăcere să îți desfășori activitatea ca profesor. Comunitatea în sine este mică, iar relațiile dintre elevi și adulți sunt echilibrate și calde, unul dintre motive fiind acela că se cunosc cu toții din afara școlii, din comunitate. Domnul prof. Zanc Romulus, directorul școlii, susține toate proiectele care aduc valoare activităților educaționale și este deschis către modernizare și colaborare. Eu sunt profesor titular pentru învățământul primar și în acest an școlar sunt detașată la școala din Căianu. Această schimbare a venit după ce în vara anului trecut am intrat în generația a șaptea de profesori susținuți de organizația Teach for Romania”, declară Corina Boțoroga, coordonatoarea proiectului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut