Şcoală Finlandeză la Cluj-Napoca

Asociația FIN EDU Cluj, grup de inițiativă cu pregătire pedagogică, a anunţat, miercuri, lansarea Școlii Finlandeze Cluj-Napoca, un proiect care confirmă posibilitatea de adaptare a formulei educaționale finlandeze de succes la învățământul românesc. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc în prezenţa Ambasadorului Finlandei Päivi Pohjanheimo şi fondatoareei Școlii Finlandeze Sibiu, Elena Lotrean.

Potrivit iniţiatorilor, modelul şcolar finlandez oferă elevilor un alt tip de educaţie, axată pe învăţare şi aplecată mai ales asupra elevilor, cu accent pe structură şi proces.

Unul dintre reprezentanţii acestui proiect, prof. univ. dr. Vasile Chiș, a subliniat că în acest sistem profesorul nu este atât de important precum elevul. “Până îm momentul de faţă s-au elaborat toate documentele necesare autorizării provizorii, au fost înaintate Inspectoratului Şcolar Judeţean, înaintate şi Agenţiei Române pentru asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar, unde, domniile lor au avizat dosarul, au numit comisia de evaluare (… ) şi noi sperăm să obţinem în termen de o lună autorizaţia provizorie, urmând astfel să trecem de la faza de proiect la cea de realizare. Suntem aşadar încă în faza de proiect”, a declarat Vasile Chiş.

Prezentă la evenimentul de lansare a aacestui proiect, Ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo a amintit că în Cluj-Napoca există deja posibilitatea de a studia limba ţării sale, la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai. şi a subliniat că întotdeauna a sprijinit orice iniţiativă care a avut ca scop educaţia.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie