Școala de vară „Reziliența: noi perspective în fața adversității”, la final

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit, în perioada 24 iulie – 1 august, prin intermediul Facultății de Litere și al Facultății de Educație Fizică și Sport, Școala de vară finanțată de Universitatea din Köln, cu tema „Reziliența: noi perspective în fața adversității”.

Cursurile pe teme de studii culturale s-au desfășurat în limbile spaniolă și engleză și au fost organizate, cu sprijinul Santander Universities, de către Arbeitskreis Spanien-Portugal-Lateinamerika – Centrul pentru America Latină al Universității din Köln, în cooperare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și în prezența a douăzeci de studenți și zece profesori de la universitățile din Bergamo (Italia), Cracovia (Polonia), Sevilla, Granada (Spania), Tucumán, La Plata, La Pampa (Argentina) și Maryland (SUA). Profesori coordonatori: Christian Wentzlaff-Eggebert (Köln) și Olivia Petrescu (Cluj-Napoca).

„Tema cursurilor de vară s-a dovedit a fi una extrem de actuală, deși, încă din 2015, în Cotidianul El País se afirma că reziliența este la modă, însemnând, conform dicționarului Academiei Regale Spaniole, capacitatea umană de a asuma cu flexibilitate situațiile limită și de a le depăși (…). Conceptul provine de fapt din științe precum ecologia, psihologia sau rezistența materialelor, chiar dacă se aplică în prezent la aproape toate aspectele vieții” – precizează prof. univ. Olivia Petrescu.

Potrivit acesteia, Școala de vară din 2022 s-a dorit a fi o ediție desfășurată aproape exclusiv on site, după cea online din 2021 și alta anulată în 2020, „marcând cu efervescență academică cei peste cincisprezece de ani de colaborare a universităților mai sus menționate, ce s-au materializat în dezbateri și activități de cercetare comune, publicații, excursii și proiecte de cercetare pe termen mediu și lung”.

„Timp de zece zile, studenți și profesori au aprofundat, prin lucrări, discuții și prezentări, noile perspective în fața adversității, din diferite unghiuri de analiză literară, socială, politică, istorică, culturală, traductologică, muzicală, ecumenică, artistică sau metafizică, cu precădere manifestate în spațiul est-european, spaniol sau latinoamerican. În acest sens, s-au întrepătruns concepte de reziliență din cronicile de călătorie din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, cu operele de artă, romanele, traducerile și poeziile moderne și contemporane, experiențele din exil cu cele ale scrierilor din închisori, războiul din Insulele Malvine cu situația evreilor deportați etc. De la Paul Celan la Constantin Brâncuși, de la Frida Kahlo la pictura mănăstirilor din Moldova, de la Rafael Ballesteros la Marta Dillon, de la populația vorbitoare de quechua din Perú la indienii yagán din Patagonia, cursanții și profesorii au avut ocazia de a participa la ample dezbateri, care s-au încheiat cu fixarea unor solide repere culturale și angajamentul publicării lucrărilor la editura Universității din Köln. Mai mult, cursurile propriu-zise au fost îmbogățite cultural cu vizita la Catedrala Ortodoxă din Cluj și Muzeul Mitropoliei, o după-masă de poveste la Mănăstirea Nicula și o zi întreagă prin Alba-Iulia, în căutarea vestigiilor romanității poporului român. De asemenea, la Studioul Radu Stanca al Facultății de Teatru și Film a avut loc, vineri, 29 iulie, performance-ul colectivului Ruta40, coordonat de Ricardo Rivera, un show poetic multi-media și totodată veritabil manifest artistic împotriva anihilării spirituale a populației amerindiene selk’nam, aflată pe cale de dispariție.

Calde mulțumiri organizatorilor, participanților și tuturor celor care au contribuit la o experiență academică și multiculturală specială într-o lume greu încercată de crize și adversități nenumărate, dovedind că și-au păstrat vena pasiunii științifice și identitatea culturală intacte, celor care au preferat la început de vacanță să călătorească prin muncă, pentru a-și împărtăși reziliența și umanitatea individuală, într-un mediu cultural și lingvistic comun”a transmis prof. univ. Olivia Petrescu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut