Schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia. Mai mulți soldați au murit

Un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a soldat cu şapte soldaţi morţi de cele două părţi, într-o regiune pe care cele două ţări şi-o dispută, scenă a unor ciocniri regulate, au anunţat marţi autorităţile armene şi azere, transmite AFP.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au ciocnit în timpul unui scurt război în 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, câştigat de Baku, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord de pace. Confruntări mortale în Nagorno-Karabah sau la graniţa dintre cele două ţări continuă să izbucnească periodic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Azerbaidjan publicat marţi seara, trei soldaţi ai armatei au fost ucişi în timpul „reprimării provocării părţii armene”, fără a menţiona niciun rănit în acest stadiu.

De partea armeană,”patru soldaţi au fost ucişi şi alţi şase răniţi”, potrivit Ministerului Apărării de la Erevan.

Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan,”poziţiile armatei armene dislocate în apropierea localităţii Dyg (la graniţa dintre cele două ţări) au deschis focul asupra poziţiilor azere”, care „au răspuns cu focuri de armă”.

Conform relatării armene,”marţi, la ora 16:00 (12:00 GMT), soldaţii azeri au deschis focul asupra militarilor armeni care efectuau lucrări de inginerie”.

Ca urmare a acestei escaladări a tensiunilor, ministrul armean al apărării, Souren Papikian, care se afla la Bruxelles, şi-a întrerupt vizita pentru a se întoarce în Armenia, a declarat ministerul său într-un comunicat.

O regiune muntoasă populată în principal de armeni şi care s-a separat de Azerbaidjan la dezmembrarea Uniunii Sovietice, Nagorno-Karabah continuă să otrăvească relaţiile dintre Erevan şi Baku. Conflictul din 2020 a condus la înfrângerea militară a armenilor şi la un acord de încetare a focului susţinut de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinere a păcii. Acestea au spus că au remarcat „două încălcări ale încetării focului”.

De atunci, premierul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv cu medierea UE şi SUA, pentru a discuta despre un acord de pace. Nu există însă rezultate concludente în această etapă.

Un prim conflict între cele două părţi, la începutul anilor 1990, a făcut 30.000 de morţi şi s-a încheiat cu o victorie armeană cu sprijinul Moscovei. Azerii şi-au luat revanşa în toamna anului 2020, în timpul unui al doilea război, soldat cu 6.500 de morţi, care i-a permis să recupereze multe teritorii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut