Scena politică, în 2020

Anul politic 2020 se arată cel puţin interesant. Câteva proiecte importante se vor afla pe masa de lucru a aleşilor, încă din prima sesiune parlamentară, şi, de asemenea, vom avea două rânduri de alegeri.

Anul electoral 2020 are mize foarte importante pentru partide: în perioada următoare vom asista la reconfigurări de strategie, iar discursurile acestora se vor schimba, atrage atenţia sociologul clujean Ioan Hosu.

“Va fi un an politic interesant, în contextul în care se arată şi peisajul global, cel european şi cel naţional – destul de problematice. Acest lucru se va reflecta şi în comportamentul partidelor politice şi în comportamentul electoratului. Dacă mai ţinem cont şi de ceea ce se întâmplă în plan intern cu PSD (care nu e încă în cea mai bună formă), cu USR (care şi el pare că nu e în cea mai bună formă, după un decembrie cu mai multe excluderi), din nou vom vedea migranţi dinspre o parte spre alta,  lucru care va complica scena politică.

În al doilea rând, vorbind de contextele europene şi globale, vedem ce se întâmplă în Franţa, în Austria – căderi de guverne, reconfigurări pe agendă. Lucrurile acestea vor genera – nu ştiu dacă schimbări structurale sau majore, dar cel puţin pentru actorii politici şi zona media, şi pentru cei activi în viaţa politică – reconfigurări de strategie. Discursul partidelor se va schimba, probabil PNL va merge mult spre discursul pe care îl afişase USR, iar PSD, cu siguranţă, după perioada Dăncilă, îşi va regândi discursul. Lucrurile acestea creează o oarecare instabilitate, cel puţin percepută, o oarecare panică, iar aceste panici duc de obicei, aşa cum vedem şi în alte locuri, către un vot sau către comportamente care favorizează extreme – populisme, naţionalisme”, spune Ioan Hosu.

La Cluj nu vor fi surprize

Grav este însă faptul că, în contextul unei scene politice “bulversate”, românii vor avea parte de două rânduri de alegeri: locale şi parlamentare. La Cluj însă, nu vom asista la schimbări prea mari, mai subliniază sociologul: “Este clar că, din ianuarie, partidele vor începe să vină cu teme. Deja vedem asta şi la cei care se află la guvernare: ba cu pensii, ba cu salariul minim, ba cu pilonul doi etc. Vor veni cu măsuri care să maximizeze în ochii electoratului câştigul. În unele cazuri, aceste măsuri pot fi populiste. Aşa cum au fost şi în perioada Dăncilă, şi în cazul acesta ne putem gândi la măsuri care nu sunt sustenabile economic, dar sunt luate doar pentru că e an electoral. În ce priveşte Clujul, aici nu văd surprize. Să ne uităm puţin la cum arată peisajul politic şi nu cred că există, în momentul acesta, elemente care să ne spună că ceva se va schimba structural, nici la nivel de municipiu, nici la nivel de judeţ.  Lucrurile aici sunt liniştite, ardeleneşti. În momentul acesta, Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj sunt pe o poziţie foarte greu de schimbat. În alte locuri, s-ar putea să fie schimbări de substanţă”.

Populismul, anihilat prin participare la vot

Dincolo de toate acestea, în opinia lui Ioan Hosu, este important ca şi la nivel de judeţ şi la nivel de ţară, participarea la vot să crească: “În condiţiile acestea, (n.red în condiţiile unei participări la vot) cred că facţiunile minoritare extremiste sau posibil antieuropene, populiste etc pot fi anihilate. La fel de important este şi ca aceia care participă la vot să fie informaţi, să nu voteze exclusiv emoţional, să mai voteze şi raţional”, crede Ioan Hosu.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie