Scăpați de războiul de acasă, opt ucraineni au trăit clipe de groază la Florești

Familiile care au rămas fără locuințe în urma incendiului violent care a avut loc joi după amiază la un bloc din Florești au fost sprijinite de autoritățile locale cu cazare. Potrivit ISU Cluj, 26 de persoane au rămas fără locuință în urma incendiului. Printre cei afectați s-au numărat și șase femei și doi copii refugiați din Ucraina. Aceștia au primit cazare prin intermediul Asociaţiei International Medical Rescue.

Focul izbucnit la blocul de locuințe de pe strada Porii a afectat grav opt apartamente iar în alte locuințe situate de la etajele doi și trei s-au produs pagube mari din cauza apei utilizate pentru stingerea incendiului.

 

Potrivit pompierilor, în data de 07 aprilie a.c., pompierii din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu care a afectat mai multe locuinţe dintr-un bloc situat pe Strada Porii din comuna Floreşti, judeţul Cluj. Apelul de urgenţă a fost primit la ora 15:01, iar primele forţe alocate la caz au fost din locaţia cea mai apropiată de locul incendiului, Punctul de Lucru Floreşti (aparţine de Detaşamentul 2 Cluj-Napoca), respectiv o autospecială de stingere şi un echipaj SMURD. Primele echipaje au ajuns la locul intervenţiei la ora 15.09. În urma recunoaşterii efectuate, pompierii au constatat că flăcările se manifestau generalizat, într-un apartament de la etajul 4 (ultimul etaj al blocului). Important de menţionat este faptul că materialele utilizate pentru compartimentarea apartamentelor de la ultimul etaj prezentau un nivel scăzut de rezistenţă la foc, ceea ce a favorizat propagarea rapidă a arderii pe orizontală. Simultan cu alertarea primelor echipaje de la Punctul de Lucru Floreşti au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea dispozitivului de stingere. Astfel, la ora 15:06 s-au trimis o autospecială de stingere şi o autoscară de la Detaşamentul 2 Cluj-Napoca.
Referitor la autoscară, în momentele în care s-a încercat utilizarea pentru refularea apei, această autospecială s-a confruntat cu probleme tehnice (electrovalva principală nu a permis refularea apei). Pompierii s-au adaptat cât mai repede situaţiei neprevăzute şi au întins o linie de furtun pe treptele autoscării, până la nacelă, de unde au refulat apă pe acoperişul blocului. Dispozitivul de stingere realizat prin intermediul autoscării nu a fost singura soluţie adoptată de pompieri, aceştia realizând dispozitive şi la interiorul blocului de la începutul intervenţiei.
Facem menţiunea că autoscara este un echipament nou, care se regăseşte în dotarea ISU Cluj din data de 23.03.2022. Având în vedere problema apărută pe timpul exploatării, o comisie tehnică de la nivelul inspectoratului va stabili cauzele deficienţelor apărute. Menţionăm că autospeciala a fost scoasă din intervenţie până la identificarea şi remedierea problemei tehnice”, a transmis ISU Cluj.

Pompierii au anunat că în sprijinul echipajelor care acţionau deja în Floreşti, la ora 15,18 a început deplasarea o autospecială de stingere de la Detaşamentul 1 Cluj-Napoca. Din cauza traficului aglomerat, aceasta a traversat oraşul în 22 de minute. Ca urmare a problemei tehnice întâmpinate la autoscara de la faţa locului, la ora 15:42 s-a trimis o altă autoscară de la Detaşamentul 1 Cluj-Napoca. Ulterior, au fost alocate la caz alte două autospeciale de stingere de la Garda de Intervenţie Gilău şi Detaşamentul 1 Cluj-Napoca”, a precizat ISU.

Pe parcursul intervenției, pompierii s-au confruntat cu mai multe probleme.

 

Primii pompieri aflaţi la locul intervenţiei au realizat dispozitivul de stingere concomitent cu evacuarea persoanelor aflate în spaţiile respective.
De asemenea, echipajele au acţionat pentru stingerea incendiului din primul apartament, însă flăcările s-au extins prin tavanul de gips carton şi şarpanta de lemn a acoperişului, fiind afectate celelalte apartamente de la ultimul etaj.
Pe de altă parte, deasupra apartamentelor exista un pod fără căi de acces prin scările de bloc unde s-a manifestat incendiul. Când s-a realizat accesul în pod, pompierii au constatat că existau şi alte materiale depozitate care ardeau, fapt ce a condus la propagarea cu rapiditate a incendiului.
O altă problemă a reprezentat-o presiunea scăzută din hidranţi, în prima parte a intervenţiei. În consecinţă, s-a cerut creşterea presiunii pe hidranţi şi a fost solicitată o cisternă cu apă de la Compania de Apă Someş.
Din nefericire, incendiul a cuprins o suprafaţă totală de 1.000 mp, ultimele focare fiind lichidate la ora 18:35. Ulterior, pompierii au verificat zona, iar echipajele s-au retras la ora 22:30”, a precizat ISU Cluj.
În prezent, o comisie de la nivelul ISU Cluj stabileşte cauza probabilă de la care a pornit incendiul şi evaluează pagubele produse.

Între timp, locuitorii din Florești, marcați de incendiul de joi, s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei afectați de incendiu. În doar 48 de ore, sute de floreșteni s-au oferit să-i ajute pe cei rămași fără case cu diverse bunuri pentru a-și putea reface locuințele distruse.

De asemenea, primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu a anunțat că, în mai puțin de 24 de ore, a fost pregătit un plan prin care imobilul cu apartamentele afectate să fie refăcut.

Vreau să mulțumesc celor care au răspuns apelului meu de a ajuta familiile afectate, iar pentru mine rezolvarea acestei situații este o prioritate. În cel mai scurt timp posibil familiile afectate de incendiul de ieri se vor întoarce ACASĂ.

Mulțumesc întregii comunități florestene, care s-a mobilizat cu rapiditate și care a oferit sprijin familiilor afectate. Am reusit să cazăm 9 familii, peste noapte, la o pensiune din apropiere.

Le mulțumesc pompierilor și specialiștilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, tuturor autorităților pentru implicare.

În momentul în care vom primi de la ISU Raportul cu Expertiza pentru Evaluarea Cauzelor și a Pagubelor Produse în imobil, vom trece la acțiune”, a transmis Pivariu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut