Scandal mare în fotbalul mic / O echipă a fost exclusă din campionatul Ligii a 4-a, zona Cluj

Fosta mare arbitră Teodora Albon, în prezent președintele Asociației Județene de Fotbal Cluj, a acordat cartonașul roșu echipei Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, lidera Ligii a 4-a, care a fost exclusă din campionat. Odată cu aceasta, au fost excluse și echipa secundă, lideră în Liga a 5-a, zona Gherla, precum și echipa de juniori. Oficialii echipei gherlene speră să-și găsească  dreptatea în instanță.

 

Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal Cluj, întrunit miercuri, 17 noiembrie, luând act de sesizarea formulată la începutul acestei luni de către clubul ACS Supporter 2.0 Cluj împotriva echipei Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, reclamând anumite nereguli în privinșa acesteia, a hotărât, cu majoritate de voturi, excluderea din campionatul Ligii a 4-a a echipei Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, întrucât s-a constatat că aceasta a încălcat prevederile articolului 19 din Statut și nu este membră afiliată la Asociația Județeană de Fotbal Cluj, drept pentru care nu deținea dreptul de a putea participa în competițiile organizate de forul amintit. Concret, Vulturul 2020 Mintiu Gherlii nu deținea Certificatul de Identitatea Sportivă. Cu alte cuvinte, echipa nu a existat în acte în acte. Oficialii clubului exclus se apără și spun că au depus la Asociația Județeană de Fotbal Cluj un act prin care au cerut denumirea schimbării, dar nu au declarat și că e un club nu înființat. În luna februarie a acestui an, echipa și-a schimbat numele, din Vulturul în Vulturul 2020. Formația a intrat din toamnă în campionatul ligii a IV-a cu noua denumire, dar din partea unui club nou înființat, neafiliat la AJF. Jucătorii ar fi rămas în acte legitimați la echipa veche. Pentru excludere au votat șase persoane și s-a înregistrat o abținere, din partea vice-președintelui Asociație, Csaba Kilin. Conform prevederilor art. 17 alin. (1) lit.a) din ROAF, rezultatele obșinute de ACS Vulturul 2020 Mintiu Gherlii din cadrul tuturor competițiilor organizate de AJF Cluj în cursul anului competițional 2021-2022 se anulează și nu vor mai apărea în clasamente. În urma acestei excluderi, Arieșul Mihai Viteazu devine liderul seriei, cu 29 de puncte, pe locul 2 aflând-se ACS Supporter 2.0, care are 25 de puncte, dar și un meci mai puțin disputat. Clasamentul a fost deja reactualizat pe site-ul Asociației Județean de Fotbal. Ca urmare a excluderii formației Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, numărul echipelor rămase în competiție a devenit impar, respectiv 13. Așa se face că Arieșul Mihai Viteazu va sta în etapa a 13-a, lucru de care poate profita ocupanta locului secund. ACS Supporter 2.0, care se poate apropia la un singur punct, dacă se impune pe terenul celor de la Sporting Apahida, ocupanta locul patru, cu 20 de puncte.

 

Gherlenii speră să-și găsească dreptatea în instanță

Contactat telefonic, primarul din Mintiu Gherlii, domnul Dumitru Oltean, președinte de onoare al clubului Vulturul, ne-a mărturisit că este mâhnit de această decizie, mai cu seamă că atât în Liga a 4-a, cât și în Liga a 5-a, echipa ocupa primul loc al clasamentului. „Este evident pentru mine că am fost vizați. Dar nu vă ascund că mai există echipă aflate în aceeași situație. Vom analiza situația și vom încerca să ne găsim dreptatea în instanță, întrucât s-a creat o confuzie”. Domnia sa a dezvăluit că la AJF a fost depus un dosar de înființare a clubului Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, dar în urma unei confuzii care s-a creat, forul a înregistrat doar cererea de schimbare de nume, dar nu și de înființare. Este ciudat faptul că același Comitet Executiv care a validat înscrierea echipei în noul campionat, a și luat decizia de excludere, ceea nu este tocmai firesc. ”Am depus la dosarul de înscriere inclusiv decizia Ministerului Tineretului de înființare a noului club, precum și decizia judecătoarească. Mai mult decât atât, carnetele jucătorilor ne-au fost validate, acțiune prin care am primit practic undă verde de a putea evolua în campionat. Nu înțeleg de ce nu ni s-a trimis o adresă sau o înștiințare prin care să ni se spună că lucrurile nu sunt în rânduială și am fi luat măsurile necesare în acest sens și nu se ajunge aici, la excludere. Nu este numai vina noastră”, a mai adăugat primarul Dumitru Oltean.

 

Ce se întâmplă cu jucătorii?

O întrebare bună! La care primarul din Mintiu Gherlii n-a putut să ne ofere un răspuns imediat. „Va fi greu să-i păstrăm pe toți în situația în care ne aflăm acum. Nici nu știu ce să vă răspund. Îmi pare rău pentru ei, pentru munca lor, dar voi face tot ce îmi stă în putere să nu las lucrurile nerezolvate. O să mă lupt pentru acești jucători și pentru echipă”. Cu siguranță, va fi greu ca jucătorii să fie păstrați și probabil că mulți vor ajunge la alte echipe din Liga a 4-a și a a 5-a. În plus, Mintiu Gherlii rămâne fără echipă de fotbal, dar are o bază sportivă pe care multe formații din ligile superioare și-ar dori s-o aibă. O bază sportivă pentru care a militat chiar primarul Dumitru Oltean. De-a lungul timpului, de la Mintiu Gherlii au plecat spre ligile superioare din România fotbaliști importanți și îmi vin în minte doar câțiva: Burloi, Bichescu, frații Butuza, Didi Neamțu, Florian sau Sălăgean. Dintre aceștia, cei mai mulți au ajuns la Universitatea Cluj și CFR Cluj, iar Sălăgean a făcut parte din echipa de aur a Farului Constanța.

 

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut