Scandal în Consiliul Judeţean pe tema exproprierilor de la aeroport

Mai mulţi proprietari de terenuri au fost prezenţi la şedinţa Consiliului Judeţean de ieri, nemulţumiţi de preţul cu care ar fi urmat să fie despăgubiţi pentru parcelele expropriate, în vederea extinderii pistei aeroportului clujean.

Pentru a putea realiza lucrările de amenajare a Someşului e nevoie de expropierea a nu mai puţin de 334 de parcele. Cele mai mari parcele ce urmează a fi expropriate au aproximativ două hectare şi sunt deţinute de Comuna Apahida, Parohia Ortodoxă. iar o alta se află în proprietatea unei persoane fizice. Proprietarii din Apahida ar fi urmat să primească aproximativ 45 de bani pe metru pătrat, iar cei din Cluj-Napoca 89 de bani. Cei prezenţi la şedinţa de ieri au spus că “sumele sunt derizorii”, ţinându-se cont de tarifele actuale ale terenurilor din Cluj. Suma alocată pentru aceste exproprieri a fost de 47.000 euro. “Nici nu pot califica ceea ce vreţi să faceţi aici. Consiliul Judeţena are la dispoziţie 47.000 de euro, iar voi ce vreţi să faceţi cu banii aceştia…? Să expropriați 40 de ha de teren, la prețul de 45 de bani mp și 80 de bani mp de teren.  Mie îmi expropriați 1.000 de m. Știți ce înseamnă 1000 de m de teren? 450 de lei, conform cu ceea ce vreţi să votaţi aici”, a spus unul dintre proprietari.

În cele din urmă, punctul de pe ordinea de zi în care s-a dezbătut emiterea deciziei de expropiere pentru reaalizarea lucrării ”Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”, pe raza localităților Cluj-Napoca și Apahida – etapa a II-a a fost amânat, la propunerea UDMR. Consilierul judeţean PNL Viorel Secară a atras atenţia că nu va susţine un proiect de hotărâre prin care oamenii ar fi despăgubiţi cu sume derizorii şi a subliniat faptul că se va ajunge în instanţă şi, “până la urmă ei tot câştigă”. El a mai susţinut că îi va semnala acest aspect ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a finalizat în octombrie 2013 prima etapă din proiectul de construie a unei noi piste, care are o lungime de 2100 metri, urmând să se continue cu prelungirea acesteia până la 3500 de metri, fapt care va permite aterizarea și decolarea avioanelor transatlantice. Etapa a doua, de prelungire a pistei până la 3500 de metri prevede devierea cursului râului Someșul Mic.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie