Satul în care darul de nuntă este o livadă cu cireși

Doar 30 de kilometri sunt de la Gherla până la Cireșoaia, satul care ar putea fi supranumit, fără nicio rezervă, Raiul Cireșelor.

Acum, localitatea face parte din comuna Braniștea, dar înainte vreme era inclus în Raionul Dej, din fosta regiune Cluj. Pitoreasca așezarea este ascunsă printre coline, de unde se văd munțiiȚibleșuluidar şi blocurile de locuinţe din Bistriţa. Satul este renumit pentru cireșele de toate soiurile: mari și mici, negre, roșii sau chiar albe. Livezile cu cireși se întind acolo pe câteva sute de hectare și sunt o adevărată mină de aur pentru cei mai mulți dintr localnici.

De multe ori, în Cireșoaia darul de nuntă constă în câteva hectare cu cireși, iar pe vremuri, preotul nu îi cununa pe tineri dacă nu plantaseră înainte de a ajunge în fața altarului măcar un cireș. În anii cu vreme rece și căderi de grindină are de suferit tot satul, dar în rest, cireșele le aduc localnicilor veniturile cu care trăiesc peste an. Așa că 99% dintre locuitori sunt mari pomicultori, cultivarea cireșilor fiind o îndeletnicire veche de peste 200 de ani. Încă de la sfârșitul lunii mai, frtuctele iau drumul piețelor din orașele mai apropiate – Dej, Gherla, Cluj-Napoca, Beclean sau Bistrița. La început de sezon, cireșele ”pleacă de acasă” cu 15 lei și se vând cu 25 de lei. La început de iulie, prețul de la „bursa” din Cireșoaia coboară până la 4,50 – 5 lei kilogramul, dar în piață, la Gherla, se pot vinde cu 10 lei (zilele trecute s-a vîndut şi cu 8 lei). În centrul comunei, lădițele cu tot soiul de cireșe își așteaptă cumpărătorii, și toți vânzătorii te îmbie să guști și să cumperi cel puțin un kilogram. La cantități mai mari, desigur că se mai lasă din preț. În fiecare an, în iunie, la Cireșoaia se organizează un festival anual, dedicat, evident, cireșelor, o adevărată serbare câmpenească la care ajung şi mulţi gherleni.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut