Sărbătoarea tradițională, la Crucea Iancului

Mii de persoane, moți și turiști din țară și străinătate, sunt așteptați duminică, 10 iulie,  la sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, cea mai mare manifestare de acest gen din județul Cluj, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel.

Sărbătoarea va începe la ora 11:00, când va fi săvârșită o slujbă de pomenire la  monumentul „Crucea Iancului”, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și de discursurile oficialităților locale și județene. De la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor asista la un spectacol folcloric, susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume.

Vor evolua: Mariana și Adriana Anghel, Adrian Neamțu – taragot, Ciprian și Mihaela Istrate, Răzvan Roșu, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Alexandru Pop, Florian Roșan, Grigore Sâmboan, Mihai Mariș – taragot, Livia Maria Danciu Hetea, Dana Purcel, Lavinia Mariș și Anicuța Roșu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Vor prezenta cântece și jocuri tradiționale: Nicolae Badiu – taragot, Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” –Mărișel și elevii Școlii „Pelaghia Roșu” – Mărișel: Ana Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Ioana Budae, Andra Mariș, Marisa Bîlc, Adela Purcel și  Ioana Toader. Evenimentul va fi prezentat de Adriana Irimieș și Grigore Sâmboan.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. În jurul acestei troițe se adună moții an de an, pentru a cinsti victoria înaintașilor și pe Avram Iancu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut