Sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul, la Gherla

An de an, la începutul verii, în urbea de pe Someș are loc tradiționala sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul”, când orașul transilvan de obicei primește și oaspeți din alte localități.

La sfârșitul săptămânii trecute, din cauza pandemiei și a prelungirii stării de alertă, numărul creștinilor care au luat loc în frumoasa Catedrală Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul orașului a fost mai restrâns. În afara membrilor comunității armenești gherlene au fost prezenți și armeni din Cluj-Napoca, Gheorgheni și Baia Mare, precum și credincioșii romano-catolici din localitate. Evenimentul a fost onorat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, și de primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan.

Slujba a fost oficiată de părintele Szakács  Endre, predica fiind ținută de preotul paroh al Bisericii Romano-Catolice  din Florești, Szőcs Csaba. În fruntea soborului de preoți s-a aflat arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely, guvernatorul apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România. În timpul liturghiei a cântat corul bisericii, condus de Molnár Árpád, toate piesele muzicale fiind interpretate în limba armeană. Ca în fiecare, an corul a interpretat Imnul Papal și Imnul Armeniei, un moment înălțător al slujbei. La sfârșitul liturghiei preotul paroh, Küsmödi Attila, a mulțumit lui Dumnezeu pentru harurile  primite și, cu  cuvintele liturghiei, „pentru toți, pentru toate”.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut