Sărbătoarea muncii, tot prin… muncă

Ziua de 1 Mai a fost consacrată de multă vreme ca Ziua Oamenilor Muncii și nu cred că îi deranjează pe cei ce produc bunuri materiale și azi; de ce să le iei un drept care nu are implicații politice, nici comuniste, nici capitaliste, ci o notăm ca o binemeritată recompensă pentru cei ce aduc plus valoare în toate sectoarele economice. Este adevărat că în fostul regim clasa muncitoare era puternică și solidară, dar totul cu… măsură, iar azi este decimată de politici austere și evidentă sărăcie, când vorbim de facturi, combustibil auto, tratament medical și dobânzi bancare.
Cu trei decenii în urmă, muncitorii, și nu numai ei, ieșeau la iarbă verde cu mici, grătare și bere, ba chiar mai primeau și câte un premiu de pe la combinatele și fabricile care au ajuns la fier vechi, harnicii noștri muncitori primind azi statutul de șomeri sau ofertanți de forță de muncă, ieftină, în țările dezvoltate ale Europei.

Ca tânăr jurnalist, în acele vremuri, admiram pofta de viață a multor producători de bunuri materiale de mare valoare, din curiozitate îi ascultam pe mulți oameni ai muncii cum se lăudau, după ce îngurgitau o vodcă și un pahar de bere, că și-au modernizat locuința cu mobilier nou, cu frigider, televizor, ba chiar au reușit să cumpere un autoturism Dacia, și că toate le-au achiziționat în rate, pe numele ambilor soți. Unii spuneau că au bani să mai treacă și prin restaurante, iar biletele la tratament, la mare și în alte locuri de odihnă, nu împovărai prea mult bugetul familiei.
Desigur, am amintit aceste episoade ale vremurilor apuse pentru luare aminte și a compara plusurile și minusurile politicii de la sfârșitul secolului trecut și ale celor trei decenii din actualul, dar și cu ochii țintuiți, duminică la amiază, pe hărnicia muncitorilor care au refuzat micii și berea, în duminica de 1 Mai, în dorința, nu știm dacă a lor, de a isprăvi o mare și frumoasă investiție realizată cu importante fonduri europene în municipiul nostru, Cluj-Napoca.

Sigur că ați ghicit, este vorba de modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, o lucrare ce trebuia terminată la 1 aprilie 2022, dar cum acea zi este bine cunoscută ca o zi a păcălelilor, și-a dovedit pe deplin… șugubățul botez. Și după o lună de întârziere, în ziua de 1 Mai 2022, muncitorii, nu știu ai cărei firme, au lucrat de zor la a da culoare acestei moderne artere de circulație din buricul metropolei noastre, priviți imaginea de față, blocând circulația retragerii numeroaselor autoturisme spre casă din acest weekend sărbătoresc. Iar ei, muncitorii, și-au ,,ospătat’’ nările cu mirosul chimicalelor din vopsele, nu cu al micilor și grătarelor, și nicidecum lângă familii, ci în arșița primului soare generos în această frumoasă zi de autentică primăvară. Dar, să nu uităm: cei care nu-și îndeplineau cincinalele în patru ani și jumătate sărbătoreau 1 Mai tot prin muncă, diferențele sunt doar la venituri și la puterea de cumpărare a simbriei primite azi de Omul Muncii.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut