Sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului Prodromița, în Parohia Ortodoxă Dej II

Anul acesta, în luna iunie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Ortodoxe Dej II a fost „împodobită cu har și binecuvântare” prin prezența icoanei Maicii Domnului Prodromița, făurită după dimensiunile originale ale icoanei care se află în Sfântul Munte Athos, la Schitul Românesc Prodromu.

La vremea respectivă, icoana a fost întâmpinată de un mare număr credincioși și un sobor format din 12 preoți în frunte cu părintele protopop Ioan Buftea. Cu acest prilej, părintele paroh Cătălin Alexandru Feier a punctat un aspect important al „purtării de grijă” a Maicii Domnului față de comunitatea euharistică Dej II: „De la Cluj până la Dej sunt 3 icoane ale Maicii Domnului Prodromița. Una la Mănăstirea Sfânta Elisabeta din Cluj-Napoca, una la Parohia Ortodoxă Vultureni, iar cea de-a treia la Parohia Ortodoxă Dej II, iar Taina acestei lucrări constă în faptul că icoana s-a chemat una pe cealaltă”.

Icoana este făurită din argint masiv după forma și dimensiunile icoane originale de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos și a fost donată Parohiei Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului Dej II de către o bună credincioasă a bisericii.

Luni, 11 iulie, în biserica parohiei a avut loc o slujbă de Priveghere „întru pomenirea preabinecuvântatei, slăvitei stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarea și pururea Fecioara Maria, cinstind icoana ei sub chipul Prodromiței”, iar marți, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Sfântul Munte Athos, este prăznuită în calendarele ortodoxe la 12 iulie. Prodromița înseamnă „Înainte-mergătoarea“ și, potrivit istoriei zidirii Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, „primul stareț, Nifon, se gândea în ce chip ar putea dobândi o sfântă icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Pentru aceasta, în anul 1863, starețul Nifon, însoțit de ieroschimonahul Nectarie, a venit în România, la Iași, căutând un bun zugrav care ar fi primit să picteze icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe. L-au aflat pe un bun zugrav bătrân, Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie propunerea celor doi monahi, începând cu multă evlavie a lucra cu bună sporire la veșminte și celelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfintele Fețe să le facă pe urmă, după cum era obiceiul său. După ce a terminat de zugrăvit veșmintele a început a lucra la Sfintele Fețe, însă după multe încercări și osteneli chipurile erau schimonosite, având o înfățișare neplăcută. Pentru aceasta era foarte mâhnit, dar într-o zi, mergând să înceapă lucrul, văzu înspăimântat că Sfintele Fețe erau cu desăvârșire îndreptate, pline de dumnezeiesc har și veselie”.

O copie a acestei icoane minunate se află în București, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, fiind o reproducere fidelă a celei de la Sfântul Munte Athos. Icoana a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, odată cu sfințirea paraclisului. Icoana Prodromița este una dintre puținele icoane din lumea ortodoxă numită „Nefăcută-de-mână”, adică pictată în chip minunat.

M. Vaida
Foto: Adrian Sălăjan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut