Sărbătoarea Floriilor, la armenii și romano-catolicii din Gherla

Duminică a fost o zi importantă pentru credincioșii armeni și romano-catolici din municipiul Gherla. Membrii  celor două culte religioase din orașul de pe Someș au sărbătorit împreună Duminica Floriilor, eveniment creștin, celebrat în ultimul weekend de dinaintea Paștelui.

Sărbătoarea marchează un moment menționat de cele 4 Evanghelii, intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, în zilele de dinaintea patimilor, întâmpinat cu flori și cu ramuri  de măslin.

Slujba a avut loc în Catedrala Armenească din centrul orașului, în condițiile speciale, impuse pe perioada pandemiei. De altfel, încă din toamna anului trecut, locurile în bănci au fost stabilite respectând distanța regulamentară.

Duminică s-a ținut o Liturghie diferită de cea din restul duminicilor de peste an. Credincioșii gherleni  au adus cu ei la biserică ramuri cu mâțișori, pentru a fi sfințite de preotul paroh Küsmödi Attila, care a slujit cu această ocazie. Totodată, s-a sărbătorit onomastica celor  care poartă nume de flori. La ieșire din biserică, creștinii gherleni s-au adunat în fața Catedralei Armenești din Piața Libertății, pentru a felicita femeile cu acest nume frumos.  Ramurile de mâțișori care la sfârșitul slujbei au fost sfințite de preot întruchipează simbolul renașterii anuale a vegetației, un substituit fitomorf al zeiței Flora, dar și ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea sa în Ierusalim. Acest lucru a fost subliniat în predica lui și de preotul paroh Küsmödi Attila, care a prezentat și programul  slujbelor din ajunul  Paștelui.

În timpul slujbei oficiate cu ocazia Duminicii Floriilor a evoluat corul mixt al bisericii dirijat de Molnár Árpád.

Având în vedere că de Florii a fost dezlegare la pește,  din  meniul armenilor și catolici aceasta nu a lipsit de pe masa duminicală.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut