Sărbătoare la Nireş

Duminică a fost mare sărbătoare în satul Nireş, comuna Mica, o localitate rurală unde se mai păstrează vechile obiceiuri şi tradiţii populare. Sute de localnici şi oaspeţi veniţi din împrejurimile Dejului au participat la sărbătoarea „Paparudele”, de fapt întîlnirea fiilor satului, eveniment onorat de preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul Cornel Itu şi consilierul judeţean Vasile Sălătioan, ultimii doi nelipsiţi de la orice manifestare cultural-artistică şi sportivă de la confluenţa Someşurilor.

Cu această ocazie ei au văzut alături de toţi locuitorii comunei obiceiul sărbătorii „Paparudele”, grupul de tineri care a însoţit alaiul (în frunte cu primarul comunei Mica, Pavel Goron şi viceprimarul Tiberiu Zelencz) aducînd mult umor şi veselie în inima participanţilor, luaţi de valul acestor adevăraţi purtători ai datinilor populare.

Programul a continuat în jurul scenei, unde au cîntat cunoscuţii interpreţi de muzică populară Felix Gălan, Ovidiu Şomlea şi Marinel Pop, alături de ei evoluînd cu mult succes micii dansatori ai ansamblulului „Mugurii Mintiului”, conduşi şi îndrumaţi de soţii Berchi din Mintiul Gherlii. Am mai admirat talentul şi dinamismul copiilor din grupul de dans de societate „Latino Angels” din Dej, totul culminînd prin recitalul de muzică folk susţinut de Maria Grad.

A fost o zi plină de evenimente artistice, unde toată lumea s-a simţit excelent în compania muzicii şi a dansului. Chiar am rămas plăcut impresionaţi de atmosfera tinerească (în ciuda faptului că printre participanţi am sesizat şi mulţi cetăţeni de vîrsta a treia!) ce a dominat pe uliţele satului şi pe drumul unde a trecut alaiul sărbătoresc.

Felicitări edililor comunei Mica pentru buna organizare a manifestării culturale de la Nireş, gazdele dovedindu-se şi de această dată la înălţimea aşteptărilor, aşa cum stă bine unor buni gospodari (asta se vede şi din înfăţişarea celor şase sate componente ale comunei).

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie