Sărbătoare la Mintiu Gherlii

Zilele trecute credincioșii greco-catolici din împrejurimile municipiului Gherla au trăit momente sărbătorești cu ocazia pelerinajului la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, din Mintiu-Gherlii, a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM).

Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, a sfințit altarul din capela mănăstirii și a celebrat, împreună cu peste 20 de preoți și călugări, Sfânta Liturghie Arhierească. A fost zi ploioasă la Mintiu Gherlii această zi de toamnă, dar ploaia nu a oprit credincioșii din zona Gherlei, din alte protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla și din parohii ale Eparhiei de Maramureș – de unde au sosit împreună cu preoții lor, să vină să se unească în rugăciune de cinstire a Sfintei Cruci, la fel ca în fiecare an, când această frumoasă sărbătoare constituie un eveniment religios de mare însemnătate în viața comunității locale.

Cu o zi înainte, călugării bazilieni au organizat o seară de rugăciune pregătitoare la mănăstire, pentru ca a doua zi, la orele dimineții, să aibă loc procesiunea propriu-zisă.

Pr. Ermil-Alexandru Jurja, protoegumen OSBM a purtat crucea care are încorporată o relicvă din Crucea Mântuitorului. Pelerinii au parcurs în rugăciuni cei aproximativ 5 km de la capela din Mintiu Gherlii până sus, la mănăstirea aflată pe dealul apropiat. Episcopul eparhial a fost întâmpinat la biserica mănăstirii de noul protopop de Dej și Gherla, pr. Nicolae Țap, de pr. Ermil, protoegumen OSBM, pr. Alexandru Hruban, cel care până la 1 septembrie a împlinit misiunea de protopop de Gherla și de pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii baziliene „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca. După un moment de închinare în biserica mănăstirii, ierarhul și preoții au mers în procesiune în capela situată la parter, în clădirea mănăstirii, unde a fost sfințit noul altar. În masa de altar binecuvântată au fost sigilate moaște ale Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, Arhiereu al Bisericii Greco-Catolice din România.

A urmat, în curte, Sfânta Liturghie Arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de surori OSBM și credincioși. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. Alexandru Hruban, pentru îndeplinirea misiunii sale de protopop de Gherla, l-a asigurat de afecțiunea spirituală și comuniunea sa în continuare, la fel ca față de fiecare dintre preoții Eparhiei. Și a mulțumit celui care a acceptat să ducă mai departe această slujire, pr. Nicolae Țap. Ierarhul a invitat credincioșii să ceară ajutorul Maicii Sfinte, care „este tot timpul lângă noi așa cum a fost la picioarele Crucii”.

La încheiere a vorbit pr. Ermil Jurja, protoegumenul OSBM, pentru a evoca puterea dumnezeiască și lumina ce izvorăște din Cruce, pentru a mulțumi, pentru a invita credincioșii să descopere, zi după zi, misterul vieții lui Isus și darul pe care El îl oferă fiecărui om: viața veșnică, mântuirea. În continuare, credincioșii au fost invitați să se închine și să primească har, vizitând capela cu altarul care a fost sfințit.

Au fost momente duhovnicești trăite din plin de marele număr de credincioși care au participat la acest pelerinaj greco-catolic de tradiție din comuna Mintiu Gherlii, unde nu de mult a fost construită o biserică nouă a acestui cult.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut