Sărbătoare câmpenească de neuitat pe Muntele Dobrin

În ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe o vreme caniculară la cota celor 1.550 de metri altitudine, s-a desfășurat una dintre cele mai frumoase ediții ale acestei sărbători montane care a adus pe acest platou pășunabil al Apusenilor aproape o mie de credincioși, iubitori ai muntelui și folclorului autentic românesc.

Aici este ridicată o bisericuță în care an de an se oficiază slujbele religioase premergătoare programului artistic ce se desfășoară pe o scenă din lemn acoperită, unde își prezintă cântecele și jocul tradițional numeroase ansambluri și formații artistice, instrumentiști și soliști de muzică populară din mai multe zone etnofolclorice ale zonei.

Atmosfera și imaginile create de expozițiile artizanale, numeroasele puncte de alimentație publică, prezența artiștilor amatori și profesioniști îmbrăcați în costume populare, au sporit frumusețea muntelui Dobrin, spre a cărui înălțime pornești din comuna Măguri Răcătău și urci pe șerpuitorul drum de piatră vreo zece km.

Primăria și instituțiile de profil au oferit celor ce și-au asumat această deplasare cu tematică cultural artistică – montană un bogat program scenic, la care și-au adus contribuția, în principal, artiști tineri dornici să-și apropie consacrarea. Desigur, au fost prezente și ansambluri folclorice, precum ,,Dor Transilvan’’, manageriat de directorul artistic, prof. Tiberiu Groza, care au urcat în ultimii ani pe scene ale multor festivaluri desfășurate în Europa, Asia și chiar SUA.

Programul prezentat de Dor Transilvan a îmbinat cântecul cu jocul, iar în fața celor nouă perechi de dansatori au susținut recitaluri tinerii Adela Burcă și Dragoș Câmpean, dar și îndrăgita solistă Crina Varga.

De fapt, programul zilei a început cu sunetul dat de tulnica lui Mihai Chechedi, urmat de Grupul instrumental al Căminului cultural din Măguri Răcătău. Apoi, până spre seară, Emanuel Badiu a invitat pe scenă tinerele soliste Ioana Budae, Larisa Marc, Andra Mariș, Mihaela Abrudan, surorile Todea și Livia Maria Hetea Danci.

Frumoase jocuri din ținutul Apusenilor au oferit numerosului public și tinerii dansatori ai ansamblului Nepoții Iancului din Mărișel, iar după salutul de bun venit rostit de primarul comunei Măguri Răcătău, Alexandru Livescu, au urmat melodiile oferite de taragotiștii Nicu și Emanoil Badiu, tată și fiu. O parte din folclorul Maramureșului a fost prezentat de Alexandru Pop, urmat de câțiva instrumentiști ai Orchestrei Cununa Transilvană. Recitalurile lui Ciprian Penteleu, Adrian Buză și Mariana Morcan fiind și ele răsplătite cu multe aplauze de cei ce au petrecut o zi de mare frumusețe pe aceste înălțimi unde, de primăvara până toamna, doar tălăngile animalelor mai deranjează liniștea acestor codrii seculari bine cunoscuți și de Avram Iancu.

Apropo de Crăișorul Munților, Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice din România ce poartă numele eroului, prezent la eveniment cu Ansamblu Dor Transilvan, a adus un omagiu marelui patriot Avram Iancu, de la a cărui naștere s-au împlinit 198 de ani.

Ineditul acestei sărbători a venit din partea organizatorilor, a Asociației de Vânători ,,Căprița’’ reprezentată de experimentatul meșter în rețetele ceaunului, Valentin Mariș, care nu a divulgat secretul pregătirii cărnii de mistreț în imensul ceaun de aramă, în schimb am admirat generozitatea vânătorilor care au pregătit un întreg mistreț în cinci ceaune, iar produsul final a fost oferit publicului doritor. Asemeni lor a procedat și un grup de prieteni ai comunei vecine, Valea Ierii, care au rotisat, la jăratec, un grăsun de vreo 80 kg., oferit, fără condiții, pofticioșilor.

În acest an, Primăria a montat un mare cort alb nou – nouț cu mese și scaune, unde s-au servit sarmale pe…săturate. A fost și acesta unul dintre motivele care i-au făcut pe cei care au urcat pe muntele Dobrin să mărturisească că își doresc să revină cât mai curând pe aceste metereze alpine.

Dumitru Vatau

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut