Săptămâna verde la Grădinița cu Program Prelungit „Parfum de Tei”

Grădinița cu Program Prelungit „Parfum de Tei” din Cluj-Napoca a devenit, în perioada 27-31 martie, un „atelier verde viu”, în care întreg personalul didactic și nedidactic, preșcolarii, părinții acestora, dar și comunitatea locală, s-a implicat în derularea programului național „Săptămâna verde”.

Activitățile s-au derulat în cadrul Clubului grădiniței, înființat cu ocazia acestui program, intitulat Clubul „Eco-Teiul” și având un scop formarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător și conștientizarea importanței reciclării, respectiv selectării corespunzătoare a deșeurilor, în rândul preșcolarilor, dar și al părinților acestora. Partenerul grădiniței în această incursiune ecologică a fost  SC Recycle Internațional SRL.

În cadrul activităților desfășurate s-au parcurs teme precum: „Învățăm să reciclăm”- familiarizarea copiilor cu reciclarea și colectarea selectivă a deșeurilor, confecționând din materiale reciclabile și reutilizabile containere separate pentru deșeurile din plastic, hârtie, sticlă și aluminiu; „Vizită în natură” – acțiuni de ecologizare a Parcului Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca și a curților grădiniței, iar la final organizând un picnic gustos și sănătos din fructe; „Nu risipim resursele naturii!” – urmărirea unor documentare despre stoparea risipei alimentare, folosirea și refolosirea resurselor naturii, respectiv sustenabilitatea comportamentului responsabil față de natură. Joi, toate cele trei locații ale grădiniței situate pe strada Decebal nr. 41, 49-51 (sediul central) și strada Sigismund Toduță nr. 9 (structură) s-au umplut cu costume colorate, devenind locul ideal pentru ,,Carnavalul eco”. Copiii și-au prezentat costumul și jucăria „eco”, confecționate acasă împreună cu părinții, defilând pe covorul roșu al scenei. Vineri, colectivul grădiniței a devenit mesagerul aerului respirabil într-un oraș aflat în continuă dezvoltare și ascensiune, prin activitatea ,,Împreună pentru natură”.

Evidențiind  importanța oxigenului,  fiecare grupă, cu participarea părinților voluntari, a plantat „teiul grupei”. Teiul simbolic plantat în numele grupelor Albinuțe, Fluturași, Buburuze, Puișori, Iepurași, Ursuleți, Raze de soare, Steluțe, Disney și Piticii veseli își va îndeplini misiunea în viitor, devenind o sursă naturală de aer curat pentru locuitorii zonei, dar și un habitat și spațiu relaxant pentru păsări și insecte.

Activitățile programului național ,,Săptămâna verde”, coordonate de directorul unității, profesor pentru învățământul preșcolar Olinca Liana-Adela și responsabilul de mediu profesor pentru învățământul preșcolar Pascu Ana-Maria, împreună cu celelalte 19 cadre didactice din unitate, îngrijitoare, preșcolari, părinți, comunitatea locală și partener au influențat pozitiv atitudinea responsabilă a tuturor participanților în proiect. „În urma derulării acestui program național conceput pentru unitățile de învățământ preuniversitar, aflat la prima ediție, putem confirma cu tărie sustenabilitatea «Săptămânii verzi» în grădinițe, fiind o reală sursă de informație, de idei și o modalitate de a contribui la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului, dar și formarea unor comportamente responsabile în rândul preșcolarilor, părinților și a comunității față de mediul înconjurător” – declară Pascu Ana-Maria și Gergely Erika-Magdolna, profesori pentru învățământul preșcolar.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut