Săptămâna Prevenirii Criminalității, la final

Aproape 350.000 de persoane, majoritatea elevi și profesori, au participat, în perioada 3-7 iunie, la activitățile celei de-a XV-a ediții a „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, organizate de Poliția Română.

În județul Cluj (ca, de altfel în toate celelalte județe ale țării), activitățile desfășurate de polițiști, sub coordonarea Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au avut ca teme principale prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, a faptelor comise cu violență, siguranța în mediul on-line, cunoașterea și prevenirea bullying-ului, siguranța rutieră, violența în familie, prevenirea și riscurile asociate consumului de alcool sau substanțelor interzise. Au fost desfășurate activități în școli, cluburi ale pensionarilor, biblioteci, dar și în segmentul stradal: peste 100 de întâlniri cu grupuri țintă și acțiuni în stradă, concursuri, expoziții etc. La acestea au participat aproape 3000 de elevi, 200 cadre didactice, 500 vârstnici, 100 conducători auto ș.a.

Potrivit IPJ Cluj, violența în familie a fost un subiect intens dezbătut cu elevii Colegiului Tehnic Napoca și cu cei ai Colegiului Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, precum și cu cei din cadrul școlilor gimnaziale din comunele Ceanu Mare, Frata și Tritenii de Jos.

Siguranța rutieră și prevenirea victimizării copiilor prin accidente de circulație a fost un subiect abordat în numeroase școli, prin organizarea și desfășurarea de activități de informare și concursuri de educație rutieră. În cadrul proiectelor „De mic învăț să mă feresc de rele” și „Micul biciclist și siguranța lui”, elevii și preșcolarii participanți au învățat cum să fie în siguranță pe bicicletă sau pe role.

Un concurs de educație rutieră având ca scop cunoașterea obligațiilor ce revin bicicliștilor, vârsta la care copiii pot ieși cu bicicleta în trafic și mijloacele de protecție pe care trebuie să le folosească atunci când se dau cu rolele a avut loc și la  Școala Gimnazială Negreni.

Prevenirea violenței și a bullying-ului, prevenirea consumului de alcool și a substanțelor interzise au fost subiecte abordate cu elevii de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin, Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Specială Huedin, Școala Gimnazială Căpușu Mare, Școala Gimnazială „Ady Endre” Sâncraiu, Școala Generală Săcuieu,  Școala Gimnazială Râșca, Școala Gimnazială Negreni, Școala Gimnazială „Traian Dârjan” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „Horea” Cluj-Napoca, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” – Dej, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” – Cluj-Napoca.

Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului a fost marcată și prin activități de informare și discuții purtate cu membrii comunităților din municipiile Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Turda și din Huedin. Au fost distribuite materiale cu caracter informativ atât în stradă, cât și în cadrul întâlnirilor cu membrii asociațiilor de proprietari, ai cluburilor de pensionari și în cadrul vizitelor făcute la persoanele care locuiesc în zone izolate.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie