Salvatori din pasiune: Peste 400 de voluntari, la ISU Cluj

Un număr de 430 de clujeni au manifestat interes și au răspuns proiectului „Salvator din pasiune” în cei șase ani de la lansarea acestuia, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participând la intervenții alături de echipajele de profesioniști ale ISU Cluj.

Conform celor declarate ziarului Făclia de general de brigadă Ion Moldovan, la ISU Cluj activează în prezent 220 de voluntari, activitatea acestora fiind apreciată la superlativ.

Vineri s-au împlinit șase ani de când DSU a lansat semenilor provocarea de a deveni voluntari în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din România, prin intermediul proiectului „Salvator din pasiune”. Demersul a urmărit „beneficiile activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice și valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor”.

În cei șase ani, la nivel național, peste 6.000 de persoane au manifestat interes și au răspuns proiectului, din dorința de a se alătura pompierilor în misiunile specifice și pentru a desluși tainele nobilei lor misiuni. Pentru a putea participa la intervenții alături de echipajele operative de profesioniști, voluntarii parcurg atât cursuri introductive privind structura, misiunile și atribuțiile IGSU, cât și etape de pregătire specifice pentru însușirea noțiunilor de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare.

Conform celor anunțate, vineri, de IGSU, pe parcursul anului trecut, aceștia au participat la 35.192 de intervenții pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, precum și la peste 1200 activități destinate promovării măsurilor și a modului de comportare specifice tipurilor de risc, în rândul comunităților.

„În primele trei luni ale acestui an, contribuția voluntarilor la acțiunile derulate în sprijinul celor aflați în dificultate acumulează mai mult de 10.000 de misiuni de prim ajutor și peste 1000 de acțiuni de informare preventivă și umanitare, derulate inclusiv în sprijinul cetățenilor sosiți în România din zona de conflict, la granița cu Republica Moldova și Ucraina, dar și în capitală. Suportul acordat în tot acest timp a fost unul extrem de importat pentru acoperirea în cele mai bune condiții a volumului și dinamicii situațiilor operative înregistrate la nivel național, aspect reflectat și pe parcursul campaniei de vaccinare, prin participarea în centrele deschise populației și prin desfășurarea de acțiuni de promovare a informațiilor privind beneficiile și importanța acestui act medical pentru sănătatea și siguranța publică” – precizează IGSU.

⁎⁎⁎

Proiectul „Salvator din pasiune” este structurat în trei etape ce presupun recrutarea și înscrierea candidaților, analizarea dosarelor și încheierea contractelor de voluntariat.

Condiții necesare înscrierii: vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani; apt din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor cu intenție; să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Dosarul candidatului trebuie să conțină: cererea de înscriere; certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani); copie după actul de identitate; avizul psihologic; actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare; adeverința medicală și acordul părinților/ tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut