Salvați Copiii: România dă un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană

Din 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Unu din zece nou-născuți în România provine din mame adolescente, țara noastră înregistrând, de altfel, aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din Uniunea Europeană – atenționează organizația Salvați Copiii.

Potrivit datelor organizației, dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 chiar la a doua naștere, adică aproape 4%. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre 17.933 de mame precoce, 74% se aflau la prima naștere, 21% erau la a doua naștere și 4% la a treia naștere. În plus, un număr deloc neglijabil de adolescente sub 19 ani erau la a patra naștere (70) sau chiar la al cincilea copil (11). Acest fapt indică „o nevoie neacoperită de servicii și cronicizată, o ignorare din partea societății a fetelor aflate în situații de vulnerabilitate”.

„Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la educație și la servicii medicale, crescând riscul maternal și adâncind distanța dintre populația vulnerabilă și serviciile de sănătate esențiale. Cauzele acestui fenomen sunt variate și adesea asociate. Cel mai adesea este vorba de distanța mare față de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, citate de organizație, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidență și monitorizarea adecvată a sarcinii și așteaptă până când situația lor se precipită sau se înrăutățește.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut