Salvați Copiii România atrage atenția asupra riscurilor la care sunt supuși copiii refugiați din Ucraina

Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane, avertizează organizația Salvați Copiii România, adăugând că, potrivit estimărilor, jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, mulți dintre ei, neînsoțiți. Totodată, mai mult de 100.000 de copii ucraineni trăiesc în orfelinate și instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă.

„Ucraina are una dintre cele mai ridicate rate a copiilor instituționalizați din Europa, 1,3% dintre copii trăind într-o formă de îngrijire instituționalizată. Mulți dintre ei rămân captivi în astfel de instituții, care nu sunt sigure, după bombardarea unui orfelinat, în 25 februarie. Agresiunea militară asupra Ucrainei a condus la un aflux de refugiați de peste 2.698.280 de persoane care au ales să părăsească țara prin granițele României, Poloniei, Slovaciei, Ungariei și Moldovei, în marea lor majoritate copii și femei. Salvați Copiii lucrează pentru a identifica familiile și pentru a reuni copiii cu familiile extinse sau cu prieteni din Ucraina, România, Polonia și alte state vecine, unde ucrainenii se refugiază din calea războiului. Nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au  copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina” – arată organizația.

De la declanșarea crizei umanitare din Ucraina, 6.998 de copii ucraineni și 6.038 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse) au primit asistență umanitară imediată din partea Organizației Salvați Copiii România. Totodată, au fost dezvoltate servicii de asistență psiho-emoțională pentru copiii nevoiți să își abandoneze casa.

Potrivit MAI, până duminică, 13 martie, s-au înregistrat 3.753 de cereri de azil politic în România. Majoritatea refugiaților care ajung aici sunt în tranzit, deplasându-se cu mașini sau pe jos, ori cu bacul peste Dunăre, la Isaccea. În foarte multe situații, transportul le este asigurat cu mașinile pompierilor (microbuze) și transportați până la taberele IGSU sau în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări. „Starea generală a grupurilor care sosesc la granițe este de totală epuizare, iar solicitările cele mai frecvente sunt legate de informații practice privind formalitățile legale, mijloacele de deplasare spre alte zone ale României și alte state europene, serviciile de ajutor oferite ori soluțiile de cazare” – spun reprezentanții organizației.

Organizația Salvați Copiii evaluează constant nevoile și oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de IGSU, unde sunt cazați cei care solicită azil în România.

Copiii care s-au refugiat din Ucraina au primit, din partea organizației, alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebeuri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor. Mamele au primit cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoțional, traducere și consiliere informațională – materiale de informare în  limba ucraineană (informații despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta și adresele centrelor pentru solicitanții de azil etc.).

În cele două tabere pentru refugiați din Siret și Rădăuți, Salvați Copiii este singura organizație neguvernamentală care are acces, desfășurând cu prioritate activități pentru copii.

Cei care doresc să ajute programul de asistență umanitară al organizației o pot face printr-o donație online (www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/protectia-copiilor-refugiati/sprijin-pentru-ucraina) sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donație singulară de 2 euro.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut