Salvați Copiii: Prevederile proiectului Legii învățământului preuniversitar vor adânci inegalitățile dintre elevi

Organizația Salvați Copiii România consideră că prevederile proiectului Legii învățământului preuniversitar vor adânci inegalitățile dintre copii.

Potrivit organizației, noul cadrul pentru admiterea în învățământul liceal favorizează menținerea inechităților din educație, iar modificarea sistemului de acordare a burselor introduce diferențe problematice și discriminatorii în acordarea și în finanțarea acestora, fiind prioritizate bursele de excelență, „cu riscul de a adânci inechitățile din sistemul de educație”. De asemeni, apreciază că protecția elevilor împotriva oricărei forme de violență este insuficient reglementată și că noul sistem de finanțare a educației nu va contribui la o creștere a alocărilor bugetare. „Deși beneficiari primari ai educației școlare, consultarea și participarea elevilor în procesele decizionale rămân la fel de simbolice ca în anii trecuți” – spun reprezentanții organizației.

Având în vedere toate acestea, Salvați Copiii România recomandă renunțarea la posibilitatea colegiilor naționale de a organiza examene proprii de admitere la liceu. De asemeni, recomandă reintroducerea bursei de studiu, revenirea la aprobarea anuală a cuantumului minim al burselor școlare prin HG, stabilirea unitară, la nivel național, a criteriilor de acordare a burselor școlare, prin Statutul elevului, fără posibilitatea autorităților publice locale sau a unităților de învățământ de a stabili criterii specifice, și introducerea în textul proiectului de lege a dreptului elevilor de a beneficia de un laptop cu conexiune la internet, primit în comodat pe toată durata ciclului de studii. Totodată, consideră necesară desființarea actualelor inspectorate școlare, cosmetizate în proiectul LIP ca fiind direcții județene, și înființarea unor noi structuri deconcentrate.

„Ținând cont de fenomenul extins al neparticipării școlare în raport cu populația școlară – 286.150 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2021, din totalul de aproximativ 2.500.000 de copii de vârstă școlară”, Salvați Copiii România consideră că, în forma propusă, „Legea Educației Naționale nu va fi în măsură să contribuie la combaterea inegalităților sociale și teritoriale și la asigurarea unui climat școlar pozitiv pentru învățare, necesare pentru reușita școlară a tuturor copiilor, indiferent de vulnerabilitatea socio-economică a familiilor și comunităților în care aceștia trăiesc”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut