Salvați Copiii: O treime dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore

Mai mult de 8 din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar 4 din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii. Potrivit datelor unei analize a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii, două din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.

Conform datelor analizei, 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină. De asemeni: una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală; 75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu; 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii; 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nici o metodă contraceptivă, deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora; 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani; 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut; două din 10 mame minore au mai mult de un copil; venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile acestora având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.

Analiza privind situația accesului gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale relevă că: 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală; 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide, principalul impediment menționat fiind lipsa banilor; doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite; doar 4 din 10 afirmă că au folosit până acum o metodă contraceptivă; vârsta medie la nivelul eșantionului este de 25 de ani (în cazul abandonului școlii, 76%  renunțaseră la școală înainte de sarcină, 18 în timpul sarcinii iar 7% după naștere); două din 10 persoane identifică veniturile din munci ocazionale ca principala sursă de venit a gospodăriei.

În acest context, organizația Salvați Copiii consideră necesară constituirea unui grup interinstituțional în vederea garantării protecției mamelor și gravidelor minore din zonele rurale defavorizate și facilitarea accesului acestora la servicii de sănătate

„În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2021, potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii), fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. Dintre cele 178.496 de nașteri înregistrate în România în 2021, potrivit datelor semi-definitive INS, 687 provin de la fete sub 15 ani și 15.672 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din 10 nou-născuți din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani. În ceea ce privește mortalitatea maternă, aceasta crește în anul 2021, comparativ cu anul 2020, de la 32 decese materne la 51 decese. Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidență și monitorizarea adecvată a sarcinii” –  atenționează Salvați Copiii.

Companiile pot investi în sănătatea copiilor și gravidelor prin încheierea unui contract de sponsorizare cu organizația, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://bit.ly/DoneazapentruSănătateaCopiilor, sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar, text: SALVEZ.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut