Salvați Copiii: În perioada de pandemie, România a primit cel mai mare număr de solicitanți de azil din istorie

În pofida restricțiilor de circulație impuse în context pandemic, România a înregistrat, în 2020, cel mai mare număr de cereri de azil din ultimii 30 de ani – 6.156 de cereri, dintre care 1.551 pentru copii. Totodată – informează organizația Salvați Copiii – , se remarcă o creștere semnificativă a numărului minorilor care ajung aici fără familie – 969, ceea ce reprezintă 62% din total.

Conform datelor organizației, tendința a continuat și în primele luni ale lui 2021, în perioada ianuarie-iunie fiind depuse 5.119 cereri de azil, în 1.511 dintre cazuri fiind vorba despre copii, dintre care 875 neînsoțiți.

Principalele țări de proveniență ale persoanelor solicitante de azil în România sunt Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Iran, Somalia, Pakistan, Yemen și Eritrea. În ceea ce privește cauzele dislocării din țara natală, acestea sunt, în cele mai multe cazuri, cele care țin de conflictele armate, de discriminare religioasă și de vulnerabilitățile socio-economice.

„Copiii prinși în teatrele de război sunt într-o situație dramatică. În ultima lună, odată cu retragerea forțelor aliate din Afganistan, sute de copii din această țară au fost nevoiți să își abandoneze casa și, în multe cazuri, familia, și să fugă din calea violențelor. E nevoie de o intensificare a serviciilor sociale în centrele de refugiați, și așa încărcate, iar pandemia pune probleme suplimentare” – atenționează Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

În perioada ianuarie-iunie 2021, organizația a acordat o atenție deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinților și adulților vulnerabili solicitanți de azil sau beneficiari ai protecției internaționale. Au fost desfășurate activități de asistență socială, a fost oferit sprijin educațional pentru copii, au fost distribuite pachete cu materiale educaționale și recreative pentru copii, precum și pachete cu produse sanitare, îmbrăcăminte și alimente. Organizația a oferit servicii educaționale și sociale pentru 594 de copii (dintre care 302 minori neînsoțiți) și pentru 434 de adulți solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale. Dintre aceștia, 379 de copii și 318 de adulți au beneficiat de sprijin material (alimente, haine, medicamente, igienico-sanitare, tablete), 546 de copii și 434 de adulți au beneficiat de consiliere informațională, 145 de copii au beneficiat de servicii educaționale și activități recreative, iar 208 de copii și 54 de adulți au primit asistență în vederea accesării serviciilor sociale (consiliere, acompaniere, depunere dosare sociale, alocații, acte stare civilă, dosare de handicap etc.).

În urma activității de pe teren și a vulnerabilităților constatate, proiectul „Incluziunea socială a migranților prin implicarea comunităților locale”, care se derulează în perioada aprilie 2021 – septembrie 2022, va asigura o intervenție integrată la nivelul centrelor de refugiați din România – anunță organizația.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut