Salvați Copiii: Femeile ucrainene însărcinate ajung în România „într-o stare vulnerabilă”

În vreme ce medicii din Ucraina avertizează asupra creșterii numărului de nașteri premature cauzate de condițiile improprii de locuire, de alimentația deficitară și de infecții, primii copii ucraineni vin pe lume la maternitățile din România. De asemeni, informează organizația Salvați Copiii, alți nou-născuți ucraineni primesc în România primele vaccinuri, vitale.

Este cazul unei fetițe de doar 10 zile, din Kiev, care a fost externată din maternitate fără a i se fi făcut vaccinările și care a intrat ulterior în îngrijirea medicilor din Botoșani, unde maternitatea este dotată cu aparatură medicală performantă, în cadrul programului de combatere a mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România.

Prematuritatea este direct legată de sănătatea fizică și emoțională a mamei. Or, în condiții precare de locuire și în contextul unui acces limitat la servicii medicale, la tratamente și la alimentație sănătoasă, mamele dau naștere înainte de termen, de multe ori în săli de naștere improvizate de medicii ucraineni în subsoluri, la adăpost de bombe. Copiii din Ucraina plătesc un preț enorm al acestui război injust, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Ultimele date ale ONU, citate de organizație, estimează că 2,8 milioane de copii sunt dislocați de la casele lor din Ucraina, în vreme ce alte 2 milioane de copii sunt refugiați în țările vecine. În total, 64% dintre copii au fost nevoiți să își abandoneze locuința, școala și comunitatea. Datele verificate de ONU arată că 153 de copii au murit în război și alți 246 au fost răniți în atacurile armate. Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă.

Organizația Salvați Copiii evaluează constant nevoile copiilor și ale familiilor acestora și oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de IGSU și în punctele de staționare.

Totodată, organizația a accelerat programul de dotare a unităților medicale și a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate la nivel național. Anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziționate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. În ultimii 11 ani, Salvați Copiii România a investit peste șapte milioane de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 140.000 de copii.

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face accesând: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 euro.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut