Salariul mediu net abia trece de 3.500 lei

Salariul mediu brut a fost, în iunie, de 5.779 lei, cu 84 lei mai mare decât în luna anterioară, în timp ce salariul mediu net s-a ridicat la 3.541 lei, în creştere cu 49 lei, cele mai mari salarii fiind obținute în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.439 lei), iar cele mai mici în domeniul Hoteluri şi Restaurante (1.926 lei).

Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în iunie 202, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariul mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile salariului mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte / proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.
Faţă de mai 2021, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de editare (cu 20,9%) şi în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 10,5% şi 15%).
Pe de altă parte, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în extracţia cărbunelui superior şi inferior – cu 16,1% şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – cu 9,6%.
De asemenea, în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (cu 0,5%) şi în administraţie publică (cu 0,1%). În schimb, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2%.

V.D.

Top salarii peste 5.000 lei

1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 8.439 lei

2. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.564 lei

3. Activităţi de editare 6.985 lei

4. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 6.914 lei

5. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 6.199 lei

6. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.024 lei

7. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 5.908 lei

8. Fabricarea produselor din tutun 5.729 lei

9. Transporturi aeriene 5.251 lei

10. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 5.238 lei

11. Administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forţele armate şi asimilaţi) 5.078 lei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut