Salariul mediu net a trecut de 1.600 de lei

Cîştigul salarial mediu nominal net a fost în iunie de 1.687 lei, mai mare cu 5 lei (0,3%) faţă de cel din luna mai şi cu 5% comparativ cu cel din aceeaşi lună a anului trecut, cele mai mari salarii fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.707 lei ) şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante (981 lei).

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în iunie, salariul mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decît cel din mai. În iunie, în majoritatea activităţilor economice, salariul mediu net a fost mai mare decît cel din luna anterioară, datorită acordării de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) sau încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creşteri ale salariuluil mediu net s-au înregistrat în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (cu 12,7%) şi în fabricarea produselor din tutun (cu 10,7%). Majorari între 6% şi 9% au fost înregsitrate în fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, iar creşteri între 3,5% şi 5,5% au avut loc în fabricarea produselor textile, activităţi de editare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea hîrtiei şi a produselor din hîrtie, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 14,6%) în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (între 6% şi 9%) şi în fabricarea altor mijloace de transport, tranzacţii imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte (între 2% şi 4,5%). În sectorul bugetar, salariile au crescut în învăţămînt (cu 0,4%) şi au scăzut în sănătate şi asistenţă socială (cu 0,5%) şi în administraţia publică (cu 0,1%).

Scăderile salariale au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, nerealizări de producţie, încasări mai mici sau de angajări de salariaţi cu salarii mici.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut