Să (nu) bem până la fund!

Vizita președintelui Chinei acasă la Vladimir Putin a fost așteptată cu sufletul la gură de o lume întreagă. Xi Jinping a sosit la Moscova într-un moment delicat pentru „Țar”, la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru crimele comise în Ucraina, dar a devenit evident că acest lucru nu-i apasă pe niciunul dintre liderii celor două mari țări. A dat bine, oricum, vizita lui Xi la Moscova, dar scenariul principal al vizitei avea în vedere anunțul „noii ere” în relația dintre Rusia și China, unul stropit cu șampanie.

„Sunt sigur că cooperarea ruso-chineză are posibilități și perspective cu adevărat nelimitate”, a spus liderul de la Kremlin la dineul de după discuțiile cu omologul său chinez. Apoi s-au pus cărțile pe masă și s-a trecut cu adevărat la ceea ce-i doare cu adevărat pe cei doi: extinderea NATO în Asia, felul în care percepe occidentul conflictul cu Ucraina, sancțiunile impuse Rusiei și, desigur, poziția SUA, una care „subminează securitatea globală”.

Pozând în fată mare, Putin  s-a declarat deschis la discuțiile referitoare la „operațiunea specială” din Ucraina și a aplicat o limbă lungă în dosul oaspetelui său, lăudând planul de pace în 12 puncte al Beijingului ce include și un apel ”la dialog și respect pentru suveranitatea teritorială a tuturor țărilor”. Ce să vezi, și Putin și Xi și-ar dori o reglementare pașnică a ceea ce are loc de mai bine de un an pe teritoriul Ucrainei, doar că, primul a spus-o cu subiect și predicat că Kievul și Occidentul nu sunt pregătite pentru așa ceva, și, mai mult, că nici nu au vreo disponibilitate pentru a pune în practică planul de pace, născut astfel mort din fașă. Că e așa a dovedit-o și răspunsul promt al Americii care a arătat  că poziția Chinei este una ridicolă, având în vedere refuzul acesteia de a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia, și că o încetare a focului în acest moment nu ar duce decât la consolidarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei și ar oferi armatei lui Putin mai mult timp pentru a se regrupa. În ton cu inutilitatea așa zisului acord de pace, și Washingtonul a cerut Beijingului să facă presiuni asupra Rusiei să se retragă de pe teritoriul suveran al Ucrainei pentru a pune capăt războiului.

La rândul său, Kievul a ”salutat” și el implicarea diplomatică a Chinei, dar a spus că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina și să sublinieze importanța integrității teritoriale a Ucrainei.

Nimic la nimic, cu alte cuvinte.

Apoi, liderul de la Moscova i-a recunoscut ”prietenului drag” Xi că țara sa a avut de suferit în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, dar l-a asigurat că acest impediment a fost depășit și că Rusia poate face față ”cererii în creștere” de energie a Chinei. Anunțul despre energie a și fost, desigur, unul din punctele cheie ale vizitei la Moscova, cei doi anunțând parafarea acordului privind gazoductul Power of Siberia 2, care va conecta Siberia de nord-vestul Chinei.

Odată farsa desăvârșită, bifate admonestarea Americii și a Europei și încheierea acordului privind salvarea Rusiei de efectele boicotului energetic, s-a trecut la faza toasturilor. În timpul cinei de la Kremlin, președintele Putin a ridicat un pahar în cinstea lui Xi Jinping și a delegației chineze, transmițând că bea pentru „aprofundarea parteneriatului ruso-chinez și pentru cooperarea strategică”, dar și pentru „prosperitatea popoarelor din Rusia și China”. În festivismul ridicol, președintele Chinei l-a îndemnat pe Putin să dea împreună pe gât șampania scumpă. ”Să bem până la fund”, a cerut Xi. S-a ciocnit, dar, ca un corolar a tot ce a însemnat cu adevărat întâlnirea de la Moscova, niciunul dintre ei n-a făcut asta.

Altfel, în tot acest timp, Kievul s-a lăudat și el cu vizita, neașteptată ce-i drept, a premierului japonez, care a subliniat sprijinul țării sale pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești, după cum și Fondul Monetar Internațional a anunțat, taman pe durata întâlnirii de la Moscova, un nou pachet de împrumuturi de peste 15 miliarde de dolari acordat Ucrainei, menit să sprijine discuțiile de aderare a acesteia la Uniunea Europeană dar și reconstrucția țării. Să bem, și pentru asta, (nu) până la fund, zic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut