S-a desemnat antreprenorul pentru primele lucrări la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Agenția Națională de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate a desemnat astăzi antreprenorul pentru primele lucrări de construcții ale Spitalului Regional de Urgență Cluj, cel mai important proiect de infrastructură spitalicească din Regiunea Nord-Vest a României.

Cu o valoare licitată de 52.277.047,79 lei (fără TVA), antreprenorul român Ubitech Construcții SRL va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora. „Acest contract presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați. Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de 10 zile pentru depunerea eventualelor contestații și respectiv după soluționarea acestora, dacă este cazul”, a anunțat Agenția Națională de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate.

La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.

Clădirea cu funcțiunea spital regional de urgență va găzdui 849 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.

Față de valoarea inițială, costurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Cluj s-au majorat cu aproape un miliard de lei, ceea ce reprezintă 32 la sută.

Aceste creșteri s-au înregistrat din cauza majorării prețului materiilor prime, a materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, etc., în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 și al conflictului aflat în imediata apropriere a granițelor României. O altă cauză a creșterii cheltuielor e legată de apariției unor diferențe între soluția tehnică aprobată la faza de studiu de fezabilitate și soluția tehnică definitivată.

Diferențe au constat în: adăugarea adăpostului de protecție civilă ALA; creșterea înălțimii clădirii; schimbarea sistemului structural; schimbarea poziției heliportului pe acoperișul etajului 5; prevederea unor scări suplimentare pentru evacuare în caz de incendiu, respectiv a unor elevatoare; modificarea lățimii ușilor în interiorul unităților de spitalizare, de la 110 cm la 120 cm; adaptări rezultate în urma pandemiei COVID: clădirea principală (compartimentări de separare suplimentare); clădiri adiționale (containere); schimbarea destinației unor secții/departamente/laboratoare/zone tehnice și repoziționarea/recompartimentarea acestora; prevederea unor spatii tehnice exterioare, subterane si supraterane (sistem de fundare și structură de rezistență); modificarea poziției unor clădiri anexe; îmbunătățirea distribuției agentului termic pentru încălzire/ răcire; prevederea unor structuri subterane noi.

Ca urmare a acestor modificări, valoarea proiectului a crescut de la 2,6 miliarde de lei cât a fost estimate în 2019 la 3,4 miliarde de lei.

Investiția ar urma să se realizeze în 48 de luni, finanțarea obiectivului urmând să fie realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut