S-a dat startul concursului UE pentru tineri traducători

Liceele din toate țările din UE se pot înscrie, online, începând din 2 septembrie, la concursul anual de traducere al Comisiei Europene, Juvenes Translatores. La ediția din acest an, tinerii liceeni vor primi la tradus texte cu tema „Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde”.

Potrivit declarației comisarului pentru buget și administrație Johannes Hahn, scopul concursului este de a-i inspira pe tineri stârnindu-le interesul față de cariera de traducător și, pe un plan mai general, de a promova învățarea limbilor străine.

„Tema este în concordanță cu una dintre cele mai importante priorități politice ale UE, Pactul verde european, care interesează în mod deosebit tânăra generație. Pe lângă faptul că va aborda acest subiect interesant, concursul are drept scop să reunească tineri din diferite țări, pasionați de limbile străine, pentru a-i încuraja și a-i ajuta să depășească barierele dintre oameni și culturi. Capacitatea de a comunica și de a se înțelege reciproc, depășind diferențele, este esențială pentru prosperitatea Uniunii Europene”, declară Johannes Hahn.

Participanții pot alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (numărul combinațiilor posibile fiind de 552).

Înscrierea pentru școli este deschisă până la 20 octombrie 2021, ora 12:00 (CET). Ulterior, Comisia va invita 705 școli la etapa următoare. Numărul școlilor participante din fiecare țară va fi egal cu numărul de locuri deținut de țara respectivă în Parlamentul European, selecția școlilor efectuându-se aleatoriu, cu ajutorul calculatorului. Școlile alese vor desemna apoi între doi și cinci elevi pentru a participa la concurs. Elevii pot avea orice cetățenie, însă toți participanții trebuie să fie născuți în anul 2004.

Concursul se va desfășura online, la 25 noiembrie 2021, în toate școlile participante. Câștigătorii – câte unul din fiecare țară – vor fi anunțați la începutul lunii februarie 2022. Potrivit organizatorilor, în cazul în care condițiile o vor permite, ei vor fi invitați să își primească premiile în primăvara anului 2022, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles. Cu această ocazie ei vor avea posibilitatea de a se întâlni cu traducători profesioniști de la Comisia Europeană și de a afla mai multe despre această profesie și despre activitatea din domeniul limbilor străine.

Concursul Juvenes Translatores („tineri traducători”, în limba latină) este organizat de Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene în fiecare an, începând din 2007. Concursul promovează studiul limbilor străine în școli și le oferă tinerilor posibilitatea de a avea „o primă impresie despre ce înseamnă să lucrezi ca traducător”. Publicul-țintă sunt elevii de liceu în vârstă de 17 ani, iar concursul se desfășoară simultan în toate școlile selectate din UE.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut