Rusia masează forțe armate la granițele occidentale

Rusia va desfăşura aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare în apropierea graniţelor sale occidentale până la sfârşitul acestui an, ca răspuns la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, a declarat luni ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat de Reuters.

„Acţiunile colegilor noştri occidentali distrug sistemul de securitate mondial şi ne obligă la contramăsuri adecvate”, a declarat Şoigu, în cadrul unei reuniuni a Colegiului ministerului pe care îl conduce. „Îmbunătăţim în mod constant componenţa de luptă a forţelor noastre armate. Aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare vor fi formate în Districtul militar Vest până la sfârşitul anului”, a reiterat el, adăugând că ameninţarea militară continuă să crească în direcţia strategică occidentală.
Ţările NATO conduse de SUA şi-au intensificat zborurilor aviaţiei lor strategice în zonă. Navele NATO echipate cu rachete ghidate intră sistematic în Marea Baltică, iar numărul exerciţiilor efectuate de ţările membre ale Alianţei este în creştere în apropierea frontierelor ruse, a enumerat Şoigu, care a precizat că măsurile organizatorice luate de Rusia „sunt sincronizate cu furnizarea de armament şi tehnică modernă”.
„În acest an, este planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi trupelor acestui district” militar, a spus ministrul rus al apărării, care a adăugat că „În ultimii ani, numărul de exerciţii a crescut de 1,5 ori. În prezent au loc cele mai mari exerciţii din ultimii 30 de ani, Defender Europe-2021, a care participă până la 40.000 de militari. Obiectivul este de a pune la punct transferul unei divizii întregi din SUA în Europa”.
În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat că Rusia va trimite SUA o serie de semnale „neplăcute” în zilele următoare şi că Washingtonul nu se arată dispus să discute toate problemele acumulate în relaţiile bilaterale la summitul ruso-american la nivel înalt luna viitoare. Comentariile ministrului rus intervin la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a spus că va face presiuni asupra omologului său rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni în iunie ca el să respecte drepturile omului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut