Rugby / „U” Cluj, replică bună în fața campioanei en titre

Al doilea meci al etapei a 6-a din cadrul Superligii Naționale le-a adus în aceeași…grămadă ordonată pe Universitatea Cluj și campioana en-titre, CSM Știința Baia Mare. Partida s-a jucat pe terenul din Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațeganu” și a fost câștigată, așa cum era de așteptat, de oaspeți, însă Universitatea a evoluat curajos, mai ales în repriza secundă.

 

Prima repriză s-a aflat la discreția campioanei, care a intrat la pauză cu un avantaj mai mult decât consistent, 26-0. De remarcat că toate punctele din prima repriză s-au marcat după minutul 30. Deși nu a punctat pe tabelă, echipa gazdă a oferit o replica bună, punând de multe ori sub presiune apărarea adversă. În final, CSM Știința Baia Mare s-a impus cu 46-14 (26-0), victoria cu bonus păstrându-i pe zimbrii în fotoliul de lideri al competiției. Universitatea Cluj a avut un început de meci foarte bun. Chiar dacă în primele minute au rămas fără trei piese de rezistență din echipă, Marius Ferariu, Flaviu Damian și Dragoș Damian, accidentați, elevii lui Cristian Săun au avut momente de joc în care au evoluat de la egal la egal cu maramureșenii. Presiunea constantă pusă pe aceștia și o apărare foarte bună au făcut ca primele puncte ale meciului să vină abia în minutul 30. După o gramadă în 22-ul clujean și un schimb de pase între Paul Popoaia și Mihai Lămboiu, ultimul a marcat primul eseu, pe care l-a transformat Dorin Manole. Al doilea eseu al primei reprize i-a aparținut lui Adrian Apostol, imitat înainte de pauză de Paul Popoaia și Sikuea Taliauli. Se părea că vom asista la un galop de sănătate al oaspeților și la o nouă înfrângere usturătoare a clujenilor. Aceștia din urmă au spart gheața și au marcat primele puncte în minutul 57, prin Paul Herman, care a culcat ovalul în terenul de țintă advers. Răspunsul oaspeților nu a întârziat, iar Alexandru Harasim a refăcut diferența de pe tabelă, cu un nou eseu, al cincelea în dreptul campioanei. Meritul Universității Cluj este acela că nu a căzut fizic și în ciuda diferenței de scor, au continuat să pună presiune pe adversar, în dorința dea mai marca un eseu. Efortul le-a fost răsplătit, iar Cristian Murgoci a găsit breșa din defensive maramureșenilor, pentru un eseu spectaculos, transformat de Harasim. Scorul final a fost stabilit de CSM Știința Baia Mare, care a mai înscris un eseu, iar Bucur a adăugat alte trei puncte dintr-o lovitură de pedeapsă. ”A fost un meci de uzură, după cum era de așteptat și din păcate din acest meci au rezultat 3 accidentări! Cât despre eseu nu e o muncă individuala, e munca echipei!  E un eseu dedicat pentru tatăl meu, care a decedat acum un an. Și care m-a susținut necondiționat in cariera sportivă. Din punct de vedere a dorinței de joc și de voință de care am dat dovadă din primele minute ale meciului ne reprezintă și se vede că jucăm pentru culori. Mulțumim suporterilor care sunt mereu langa noi”, a declarat Paul Petucher, jucător la Universitatea Cluj.

 

Steaua s-a impus în derby-ul cu Dinamo

În aceeași etapă, eternal derby al sportului românesc, Dinamo – Steaua, disputat pe stadionul „Florea Dumitrache”, s-a încheiat cu victoria „roș-albaștrilor”, scor 27-14, după 15-6 la pauză. Un meci de o foarte bună calitate, la finalul căruia Steaua a obținut nu doar victoria, ci și punctual bonus ofensiv. Partida a stat sub semnul echilibrului în primele 30 de minute, în care s-au marcat doar nouă puncte. Eliminarea temporară a lui Alexandru Porojan în tabăra amfitrionilor a făcut ca Steaua să înscrie înainte de pauză două eseuri. În repriza secundă, echilibrul numeric a schimbat și raportul de forțe, iar Dinamo s-a apropiat amenințător la 11-15, după eseul lui Damian Bonaparte, însă Jondre Williams a ratat transformarea. O nouă incursiune în terenul de „22” al dinamoviștilor va aduce un nou eseu în dreptul Stelei, care se desprinde la 20-11. Timpul n-a mai fost aliatul „alb-roșilor”, care au încheiat meciul în genunchi, cu un nou eseu încasat. Dacă etapa trecută, Dinamo a obținut prima victorie în fața Timișoarei după o pauză de nouă ani, seceta în fața rivalilor de la Steaua se prelungește. Ultimul succes al dinamoviștilor în fața „roș-albaștrilor” datează din 2014, scor 11-10. În clasament, pe primul loc se află CSM Știința Baia Mare, cu 25 de puncte, urmată de Steaua București, tot cu 25 de puncte, dar campioana are un esaveraj superior. Urmează Dinamo, cu 15 puncte, Timișoara Saracens, cu 6 puncte (dar și două meciuri mai puțin disputate), Universitatea Cluj, cu 5 puncte, și Tomitanii Constanța, fără nici un punct.  În etapa următoare, Universitatea Cluj se va deplasa la București pentru a întâlni pe CS Dinamo, iar Baia Mare va disputa la Timișoara derby-ul rundei, cu vicecampioana României.

 

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut