Rugby – Șansa de a deveni un om de succes

În pofida unor rezultate legendare, majoritatea oamenilor, știu despre rugby doar zicala jocului cu huliganii și gentlemanii. Rugby, pronunția tradițională era din franceză pentru că studenții români din Franța, realizându-i noblețea, l-au implementat la început mai ales în centrele universitare. Inteligenți, patrioți, l-au adoptat atât de bine în țară, încât prima medalie olimpică a României a fost cucerită de rugby, în 1924, la Paris.

Facem această trimitere la istorie pentru că 29 iulie 2021 reprezintă o dată semnificativă a rugbyului clujean. Căpitanul României care a învins pentru prima data Franța la rugby, prof. ing. Mircea Rusu, împlinește 88 de ani, iar fostul șef a arbitrajului de rugby, prof. Emil Pârțoc a lansat cartea ”Rugby – Șansa de a reuși în viață”, eveniment care s-a desfășurat la Casa Radio. Aflăm că, după 99 de ani de rugby, în care șeful arbitrajului a fost exclusiv din București, un clujean a pogorât în capitală și a condus meritoriu, timp de 7 ani, destinele arbitrajului din rugbyul românesc. Inainte de aceasta, s-a remarcat aproape un sfert de secol drept unul dintre cei mai apreciați arbitri din țară.

Cartea, cu titlu ca o reverență, nu este un laudatio individual, ci în fapt o cronică a rugbylui românesc a ultimelor decenii, făcută cu inteligență și corectitudine. Mărtusirea, precum o scrisoare medicală, descrie și pune diagnostice unor oameni și fapte în manieră personală, cu mult har. Povestea ne duce cu gândul la un titlu, ”Demolatorii de mituri”, pentru că se înfiripase mitul despre calitățile unui om de succes de la noi că nu ar fi congruente, ca și în Occident, cu calitățile pe care le dezvoltă rugbyul. Sigur prea puțini știu că avem oameni de rugby care au fost și mari doctori, directori de spital, directori de școli, parlamentari, întreprinzători, universitari, sau chiar conducători ai unor universități, cum este, spre exemplu, prof. univ. Radu Munteanu, fost rector al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Spulberat a fost și mitul ardeleanului, victimă sigură în fața ”profesioniștilor” versați și versatili dinspre Miazăzi, Emil Pârțoc reușind să fie nu doar numit șeful arbitrilor din România, ci chiar să îi conducă și să îi schimbe, când și unde a fost cazul.

Performanțele rugbyului la Cluj se pare că se măsoară nu în numărul de medalii, ci în calitatea celor care l-au practicat. Avem aici patru foști căpitani ai Naționalei de glorie, prof. univ. Mircea Ortelecan, col. (rez.) Ioan Bucan, maestrul emerit al sportului prof. Petre Motrescu, care, ca antrenor al ecchipei ”U” Cluj a obținut cea mai bună performanță, titlul de vicecampioană națională, și, desigur, sărbătoritul zilei, prof. ing. Mircea Rusu, un om extraordinar care ar putea fi el singur o pledoarie pentru rugby, după cum arată, gândește, vorbește la 88 de ani!

S-au regăsit la Casa Radio o serie de personalități din diverse domenii, certificând astfel justețea titlului. Autorul este ales în Iclod în al treilea mandat de primar și este extrem de rar când un arbitru publică o carte cu caracter autobiografic. Parcă numai la rugby se putea întâmpla așa ceva! Încă un motiv să căutăm acest sport, să îl înțelegem și să îi îndemnăm pe cei tineri să îl practice.

Adrian Marian

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut