Rugby / Înfrângere onorabilă

Naţionala de rugby a Argentinei a învins cu scorul de 24-17 (17-9) reprezentativa României, într-un meci-test disputat la finele săptămânii trecute, prilej cu care a fost inaugurat oficial Stadionul Naţional ”Arcul de Triumf” din Bucureşti. Pumele” au deschis în compania ”stejarilor” turneul pe care-l efectuează în luna iulie în care vor mai juca meciuri cu Ţara Galilor, campioana en titre din Six Nations. România mai avea programat un meci test, cu Scoţia, pe 10 iulie, la Bucureşti, dar acesta a fost anulat din cauza mai multor teste pozitive în lotul echipei britanice.

A fost cea de-a 9-a confruntare dintre cele două echipe, iar succesul a adus sud-americanilor, care ocupă poziţia a 9-a în ierarhia mondială (România este pe 18), şi Cupa Latină, trofeu care a fost pus pentru prima dată în joc în întâlnirile directe dintre cele două ţări. Trofeul se alătură celorlalte trei puse în joc în meciurile cu Georgia, Cupa Antim Ivireanu, cu Rusia, Cupa Kiseleff şi cu Statele Unite ale Americii, Cupa Pershing.
Într-o partidă în care ”pumele” au dominat doar în momentele în care tricolorii au făcut inexactităţi în meci, replica ”Stejarilor” a fost una extrem de bună şi viguroasă, iar rezultatul a fost decis de mici greşeli de disciplină în timpul jocului. Scorul a fost deschis de ”Stejari” care au transformat o lovitură de pedeapsă, prin Ionel Melinte, în minutul 5, dar tot acesta a ratat o alta în minutul 12. În minutul 15, Rodrigo Bruni a reuşit primul eseu pentru oaspeţi, netransformat, însă după doar şapte minute, românii au revenit în avantaj prin acelaşi Melinte care a mai adus 3 puncte prin aceeaşi procedură.
”Pumele” au continuat atacul, iar Santiago Cordero a mai înscris un eseu în minutul 25, dar Nicolas Sanchez nu l-a transformat nici pe acesta. Melinte a recuperat din diferenţă în minutul 32, după ce a mai fructificat o lovitură de pedeapsă, însă primul mitan s-a încheiat în nota de dominare a argentinienilor. Aceştia au primit în minutul 37 un eseu de penalizare, iar Cristi Chirică a văzut şi cartonaşul galben ca urmare a unei infracţiuni în joc. La cabine s-a intrat cu scorul de 17-9 pentru Argentina, dar partea a doua a jocului a început cu românii în ofensivă. Aceasta s-a concretizat pe tabela de marcaj prin eseul lui Eugen Căpăţînă din minutul 48, însă Melinte nu a reuşit şi transformarea. Următoarele 10 minute au aparţinut oaspeţilor care au ”asediat” buturile României, însă greşelile de mânuire a balonului comise alternativ de cele două echipe şi o apărare solidă a ”Stejarilor” au ţinut tabela neschimbată. În minutul 62, avea să se stabilească egalitatea după ce acelaşi Ionel Melinte a fructificat o nouă lovitură de pedeapsă, scorul devenind 17-17. Ultimele aproximativ 20 de minute au fost extrem de intense, ambele formaţii încercând să profite de greşelile adversarului. În minutul 69, Marius Antonescu a văzut şi el un cartonaş galben, iar ”pumele” au profitat de superioritate marcând un nou eseu prin Domingo Miotti, transformat de Martin Gonzalez. Deşi tricolorii au presat pe final de meci nu au mai reuşit să egaleze, scorul final fiind 24-17 pentru sud-americani, însă impresia lăsată de ”Stejari” după o confruntare cu o naţională care evoluează în puternicul turneu al emisferei de sud, The Championship, şi care anul trecut învingea All Blacks, a fost una foarte favorabilă. ”Pumele” au deschis în compania ”stejarilor” turneul pe care-l efectuează în luna iulie în care vor mai juca meciuri cu Ţara Galilor, campioana en titre din Six Nations. România mai avea programat un meci test, cu Scoţia, pe 10 iulie, la Bucureşti, dar acesta a fost anulat din cauza mai multor teste pozitive în lotul echipei britanice.

Noua Zeelandă a zdrobit Samoa

Naţionalele de rugby ale Irlandei şi Ţării Galilor au obţinut victorii în meciurile-test disputate la sfârșitul săptămânii trecute. Pe AVIVA Stadium din Dublin, în faţa a 3.000 de spectatori, reprezentativa ”trifoiului” s-a impus greu, cu scorul de 39-31 (19-17), în faţa Japoniei. Irlandezii şi-au luat astfel revanşa în faţa niponilor, care i-au învins în 2019 în grupele Cupei Mondiale. Gazdele au punctat din cinci eseuri (4 transformate) şi concretizarea a două lovituri de pedeapsă. Japonia a reuşit patru eseuri, toate transformate şi fructificarea unei lovituri de pedeapsă. Într-un alt meci, pe Millenium Stadium din Cardiff, în faţa a peste 8.000 de spectatori, Ţara Galilor, campioana en-titre din Six Nations, a învins Canada cu un categoric 68-12 (40-5). Galezii au reuşit nu mai puţin de zece eseuri, nouă transformate, canadienii punctând din două eseuri, unul singur fiind transformat. În alte partide-test, Noua Zeelandă a zdrobit Tonga cu 102-0, Maori All Blacks a învins cu 38-21 Samoa, iar Africa de Sud a câştigat fără probleme în faţa Georgiei, 40-9. All Blacks a înscris nu mai puţin de 16 eseuri, într-o partidă care a fost mai mult un antrenament cu public, 25.000 de fani fiind prezenţi în tribunele stadionului. Noua Zeelandă înscrisese ultima oară mai mult de 100 puncte într-un meci din 2008, cu Samoa.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut