Românii preferă să economisească, nu să ia credite

Românii preferă să economisească decît să se îndatoreze în următorul an, avînd în vedere că doar 12% din populaţia bancarizată declară că intenţionează să contracteze un anumit tip de credit în următoarele 12 luni, în timp ce 42% susţin că vor să economisească în aceeaşi perioadă.

credite

Un studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar arată că, în ceea ce priveşte contractarea unui credit, cei mai mulţi dintre români estimează că vor lua un credit de nevoi personale fără ipotecă (5% dintre respondenţi), în timp ce doar 2% declară că au intenţia de a contracta un credit imobiliar sau ipotecar. În prezent, 36% din totalul populaţiei bancarizate are credit, trei sferturi utilizînd creditul de nevoi personale fără ipotecă. Un procent mai mare dintre persoanele care au economii, fie că este vorba de numerar (49%) sau depozite la termen (51%) declară că nu au avut niciodată un credit.
Aproape jumătate dintre respondenţi preferă să economisească decît să se împrumute atunci cînd doresc să facă o achiziţie al cărei cost depăşeşte veniturile lunare ale acestora, 22% din totalul populaţiei bancarizate declarînd că a făcut economii în ultimul an, iar 42% dintre repondenţi menţionînd că intenţionează să economisească în 2014, motivul invocat fiind lipsa de siguranţă faţă de viitorul apropiat. Dintre cei care au economisit în ultimul an, circa 30% au pus deoparte o sumă mai mare decît în 2012, principalul factor fiind majorarea veniturilor, în timp ce 25% au economisit mai puţin din cauza creşterii cheltuielilor curente. În comparaţie cu media ultimilor 2 ani, doar un român din patru estimează că va economisi mai mult în 2014.
Într-o ierarhie a instrumentelor de economisire utilizate în ultimul an, pe primul loc se află numerarul (50%), urmat de depozitele la termen (26%) şi conturile de economii (19%). În ceea ce priveşte profitabilitatea, populaţia bancarizată din România plasează pe primul loc investiţiile în terenuri şi locuinţe (cu 29% din menţiuni, din care 26% în mediul rural şi 30% în mediul urban), o schimbare faţă de studiul din 2010, cînd această metodă înregistra doar 19% dintre opţiuni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut