Românii au printre cele mai mici salarii din Uniune

Alături de bulgari, românii au cel mai mic cost orar al forței de muncă, indicator care include și costurile salariale.

Datele prezentate de Oficiul European de Statistică arată că cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (7 euro) şi România (8,5 euro), iar cele mai ridicate în Danemarca (46,9 euro), Luxemburg (43 euro) şi Belgia (41,6 euro).
Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Media costurilor non-salariale în costul total al forţei de muncă în întreaga economie a Uniunii era de 24,6%, cea mai scăzută pondere a acestora fiind consemnată în Lituania (3,7%), România (4,9%) şi Irlanda (8,7%), iar cea mai ridicată în Suedia (32%), Franţa (31,9%) şi Italia (28,3%).
Pe domenii de activitate, costul orar mediu al forţei de muncă în industrie era de 29,1 euro în UE, de 26 euro în construcţii, respectiv de 28,8 euro în servicii.
Costul orar al forţei de muncă exprimat în moneda naţională a urcat în toate statele membre, cel mai semnificative majorări fiind consemnate în Bulgaria (9,1%), Polonia (8,2%) şi Ungaria (7,3%), iar cele mai reduse în Suedia şi Croaţia (fiecare cu 3%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut