România – “ţara mea, cu bune, cu rele”

Clujenii au sărbătorit Ziua Naţională a României în centrul oraşului, însoţiţi de copii şi purtând în braţe baloane şi steguleţe tricolore. Ca în fiecare an, 1 Decembrie este o zi plină, astfel că cei care au ieşit au avut ocazia să se distreze şi să se bucure de o mulţime de evenimente, de dimineaţă până seară, Dar, dincolo de distracţie, clujenii nu au uitat de semnificaţia spirituală a zilei ţării lor şi mai ales de ceea ce înseamnă România pentru ei. Când vine vorba de Ziua Naţională, seniorii sunt patrioţi, iar tinerii le dau “lecţii” de istorie celor mici.
“În fiecare an sărbătorim Ziua de 1 Decembrie în oraş. Suntem români, iar această zi reprezintă foarte mult pentru noi toţi. Anual sărbătoresc această zi, cum am spus, am fost plecat şi la Alba Iulia de mai multe ori, am şi fular cu tricolor, sunt echipat… România este tot pentru mine, nu aş putea niciodată să plec din ţara mea, pentru că ţara asta mi-a oferit tot ce se putea. Am fost plecat înafară, dar nu am rămas şi nu aş rămâne altundeva”, spune Liviu Minteuan, 64 ani. El marchează Ziua Naţională alături de verişoara sa care însă a preferat să îşi păstreze anonimatul. “Îmi place ţara mea, chiar dacă am fost uneori dezamăgită, cu bune, cu rele, este ţara noastră şi îmi place să trăiesc în ea”, spune femeia.
Un clujean este de părere că nicăieri nu e mai bine ca acasă şi că alţii nu sunt cu nimic mai buni ca noi. “România este o ţară primitoare, o ţară bună, eu am stat în Germania patru ani, dar sunt sătul, Avem o fiică în Germania, dar mai bine ca la noi nu e nicăieri. Ziua Unirii ne aduce astăzi, bucurie în suflet, mulţumire. Toată lumea huleşte ţara asta, dar nicăieri nu e mai bine ca acasă. Acesta este un mesaj de transmis tinerilor: nu e mai bine dincolo şi eu nu aş pleca de aici, nu m-as muta niciodată, nu-s mai buni alţii ca noi, din niciun punct de vedere”, spune Iosif Almaş.
1 Decembrie este şi o zi a familiei. O tânără îi explică fiicei sale ce înseamnă 1 Decembrie şi vorbeşte despre ţara sa cu lacrimi în ochi: “Încercăm să le arătăm copiilor ceea ce-a fost şi ce înseamnă 1 Decembrie, încercăm să le povestim copiilor despre eforturile pe care le-au făcut înaintaşii noştri pentru a ajunge aici. Eu chiar acum îi povestam fiicei mele ce s-a întâmplat la Revoluţie. Astăzi, România este ţara mea, cu bune cu rele…am fost plecată la studii, dar m-am întors aici. Probabil aş rămâne, dar dacă nici în următorii 10 ani nu va fi o schimbare, aş pleca”. (Simona Mihăilă, 35 de ani, farmacistă).
“Am fost la paradă, am mers cu copiii la patinaj, am savurat Târgul de Crăciun şi acum ne întoarccem acasă. E o zi frumoasă. Pentru noi, România înseamnă patria, înseamnă casă, înseamnă familia, înseamnă tot”, spune, la rândul său, Mihai.
Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie