România – sub media europeană la consumul de țigări ilicite

Se estimează că numărul de țigări ilicite consumate în Uniunea Europeană (UE) a crescut cu 1,3 miliarde în 2021 și ajunge la 8,1% din consumul total din regiune.

Un studiu realizat de realizat de KPMG în 2021 privind consumul ilicit de țigări relevă că, în general, consumul ilicit de țigări a crescut anul trecut cu aproximativ 3,9% – sau 1,3 miliarde de țigări. În toate statele membre ale Uniunii s-a înregistrat un consum de 35,5 miliarde de țigări. Studiul estimează că, în aceeași perioadă, consumul total de țigări a scăzut la nivel european. Conform raportului, creșterea consumului ilicit în UE a fost determinată în mare măsură de o creștere estimată de 33% a consumului de țigări contrafăcute în Franța, care s-a ridicat la 8 miliarde de țigări anul trecut. Franța rămâne cea mai mare piață pentru țigările ilicite din Uniunea Europeană, cu un total de 15,1 miliarde de țigări ilicite consumate în 2021.

Raportul mai arată că aproximativ jumătate – 16 din 27 – dintre statele membre au înregistrat o scădere sau o stabilitate a consumului de țigări ilicite în 2021. Polonia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale volumelor ilicite, cu o reducere de 3,7% a ponderii consumului de țigări ilicite. Printre statele cu nivel redus al consumului de țigări de contrabandă, se află și România, cu un minim istoric, de 7,9% consum ilicit de țigări, care reprezintă un total de 26,6 miliarde țigarete consumate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut