„România nu mai are șanse să intre în Schengen în 2023”

Subiectul aderării României la Schengen este, din când în când readus în discuție de politicienii români. Ce șanse mai are țara noastră, anul acesta, să îndeplinească acest obiectiv? Nici reprezentanții opoziției și nici cei ai puterii nu sunt delor optimiști. Mai grav este însă faptul că șansele sunt minime în acest sens, și la anul.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, spune că cea mai mare problemă, dincolo de faptul că anul acesta nu va fi îndeplinit acest obiectiv, este că nu există o perspectivă clară nici pe mai departe. „Șansele României de a accede în Schengen până la finalul acestui an sunt minime, tinzând spre zero. Problema nu este numai că ratăm și acest an, ci că nu există o perspectivă clară nici pe mai departe. Riscăm că intrarea noastră în Schengen să rămână în stadiul de dorință și în 2024. Cu alegeri europarlamentare și multe cicluri de alegeri naționale prin toată Europa, îmi vine greu să cred că subiectul va fi repus pe tapet cu succes la nivel european anul viitor. Sper ca în urma alegerilor din România de la finalul anului viitor să fie format un guvern și să avem un președinte care să facă cu adevărat o prioritate a politicii noastre externe din atingerea acestui obiectiv. Nu toți românii au posibilitatea de a zbura rapid în avioane private și în delegații oficiale și pierd timp zi de zi în cozi la granițe. Nu mai vorbesc de transportatori și de impactul economic negativ”, a spus Oana Murariu.

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, este și mai tranșant.

Din păcate, indolența guvernului și a Președintelui ne costă: *România nu mai are șanse să intre în Schengen în 2023*, autoritățile nu au convins nici Austria, nici Olanda.

Ce e și mai îngrijorător e că e improbabil să aderăm în 2024 sau 2025. Anul viitor e electoral, iar 2025 e anul de reformare a tratatului Schengen.

E o consecință nefericită a incompetenței autorităților de a anticipa și soluționa pro-activ solicitările țărilor membre, indiferent că acestea erau juste sau nu, ele nu pot fi ignorate.

Acest eșec va rămâne în fruntea listei nerealizărilor președintelui Johannis alături de reformarea educației”, a spus Viorel Băltărețu.

De asemenea, în opinia deputatului PNL de Cluj, Radu Moisin, șansele unei aderări rapide la Schenghen sunt foarte reduse.

“Din păcate, văd ca fiind foarte reduse șansele unei aderări rapide la Schengen din moment ce situația politică la nivelul liderilor europeni nu s-a schimbat față de acum un an, în special la nivelul Austriei și Olandei”, a spus Radu Moisin.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, atrage atenția, pe de altă parte, că interesele statului român sunt promovate mai degrabă de alte state. „În cazul Schengen, vedem că interesele statului român sunt promovate mai degrabă de Bulgaria și de alte state europene decât de propriii săi guvernanți și diplomați. Reprezentanții acestor state au inițiative pe care guvernanții PSD și PNL nu le-au avut niciodată – vezi cazul Bulgariei și Greciei.

Oficialii europeni sunt cei care caută soluții pentru ca România să adere, bulgarii caută la rândul lor soluții, până și grecii au tatonat terenul în favoarea României.

Însă, de la București nu se mișcă absolut nimic. Pentru guvernul PSD-PNL, pentru Klaus Iohannis, aderarea la Schengen este prioritate doar pe hârtie.

La finalul anului vor veni și ne vor spune că nu era acum momentul și că ei au făcut tot ce a depins de ei și. Doar că acum nu va mai ține aceeași prosteală”, a spus deputatul clujean Alin Coleșa.

O mare nedreptate

Zilele trecute, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, sublinia că „o mare nedreptate” care li se face românilor este cea privind refuzul de a fi acceptaţi în spaţiul Schengen.

„O mare nedreptate care ni se face nouă, românilor, este cea privind refuzul de a fi acceptaţi în spaţiul Schengen, în spaţiul fără frontiere al Uniunii Europene. Nu ne batem cu demagogie, ne batem cu instrumente legale pe care le avem la dispoziţie. De aceea am deschis un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, unde vom condamna Austria pentru acest abuz de drept. Suntem 20 de milioane de cetăţeni români care merită să se bucure alături de ceilalţi cetăţeni europeni de libertatea de circulaţie. Mai avem un obiectiv în care eu cred mult, şi anume unirea Republicii Moldova cu România”, a spus Tomac.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut