România își întărește spațiul aerian. Trei super drone MQ-9 Reaper dislocate la Câmpia Turzii

Guvernul Olandez a decis să dizloce, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi.

„Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței.

Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România.

Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare.

De asemenea, România are, la rândul său, o contribuție substanțială cu trupe și capabilități în misiunile și operațiile NATO și UE”, a anunțat MapN, care a ținut să salute decizia Guvernului Olandez.

General Atomics MQ-9 Reaper (uneori numit Predator B) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil de operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome, dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF). MQ-9 și alte UAV-uri sunt denumite vehicule / aeronave pilotate de la distanță (RPV / RPA) de către USAF pentru a indica controlul la sol de către oameni.

MQ-9 este o aeronavă mai mare, mai grea și mai capabilă decât MQ-1 Predator și poate fi controlată de aceleași sisteme de la sol. Reaper are un motor turbopropulsor de 950 de cai putere (712 kW) (comparativ cu motorul cu piston de 115 CP (86 kW) al lui Predator). Puterea mai mare permite Reaper să transporte de 15 ori mai multă încărcătură utilă și să navigheze la o viteză de aproximativ trei ori mai mare decât MQ-1.

Aeronava este monitorizată și controlată de personalul navigant din stația de control la sol (GCS), inclusiv angajarea armelor. MQ-9 este primul UAV vânător-ucigaș conceput pentru supraveghere de lungă durată, la mare altitudine.

Costul unitar mediu al unui MQ-9 este estimat la 30 de milioane de dolari în 2021.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut