România, fără guvern – ce ne așteaptă?

Criza politică se adâncește, Guvernul a fost demis, iar acum politiceinii fac calcule pentru împărțirea puterii.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că va convoca săptămâna viitoare partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Cîţu a fost adoptată de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Acum suntem în situaţia de a trebui să găsim o soluţie. Trebuie să găsim o soluţie, România trebuie să fie guvernată. Pandemia, criza preţurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva este Guvernul României. Aşadar, este nevoie de soluţii şi este momentul pentru decizii mature, este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cer maturitate şi responsabilitate”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Mesajul lui Cîțu

După dezbaterea moțiunii, Florin Cîţu a transmis românilor că, indiferent de rezultatul votului, PNL nu se va preda şi nu va lăsa ţara „pe mâna acestor hrăpăreţi care vor să distrugă stabilitatea din România”.

„Mesajul pentru români a fost şi cel pe care l-am dat la moţiune. Noi nu plecăm, nu ne predăm, în continuare… Şi acum, în timp ce eram aici, am votat online o hotârâre a CNSU pentru a avea acces la medicamente din străinătate şi încă alte câteva lucruri… Deci nu lăsăm România pe mâna acestor hrăpăreţi care vor să distrugă stabilitatea din România”, a declarat Florin Cîţu, marţi, după dezbaterea moţiunii de cenzură.

Întrebat dacă liberalii îşi vor asuma să-l propună tot pe el premier dacă va trece moţiunea, Cîţu a spus: „PNL va lua cea mai bună decizie în interesul românilor şi al Partidului Naţional Liberal”.

El a punctat, în context, că nu s-ar fi ajuns la această criză politică, dacă USR ar fi venit cu o nominalizare pentru funcţia de ministru al Justiţiei în locul lui Stelian Ion.

„USR nu dă un cec în alb niciunui Guvern minoritar”

USR PLUS nu dă „un cec în alb” niciunui Guvern minoritar, a declarat preşedintele partidului, Dacian Cioloş.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Cioloş a precizat că USR PLUS va susţine un Guvern care îşi asumă reformele necesare, iar prezenţa partidului în acest Cabinet reprezintă o garanţie că programul respectiv va fi pus în aplicare.

„În momentul de faţă nu dăm un cec în alb niciunui Guvern minoritar. (…) Avem maturitatea să discutăm foarte concret cu oameni serioşi. Pentru noi e important ca ţara să fie guvernată. Oamenii serioşi se pot baza pe USR PLUS”, a spus el.

Cioloş a menţionat că USR PLUS nu îşi pune problema suspendării din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

Așteptările UDMR

Rezultatul votului de marţi la moţiunea de cenzură este unul aşteptat, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care mai susţine că partidele care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă, context în care trebuie văzut dacă există posibilitatea de a se reface coaliţia.

„În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură şi în condiţiile în care marea majoritate a moţiunii de cenzură îi critica pe colegii de la USR şi acest lucru s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii. Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia”, a afirmat liderul UDMR.

El a adăugat că este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.

„După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte”, a argumentat Kelemen Hunor.

O altă variantă care poate fi luată în considerare, în acest context, este aceea a unui guvern minoritar, a opinat liderul UDMR.

Ce propune PSD

Partidul Social Democrat are o singură decizie – alegerile anticipate şi are în vedere, în condiţiile creării unei majorităţi politice, un guvern de specialişti până la eventualul scrutin, a declarat, marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Mingea este la domnul preşedinte. Şi Constituţia este în acest sens”, a afirmat liderul social-democrat, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu a fost adoptată de Parlament.

Întrebat cu privire la eventuale consultări la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, Ciolacu a răspuns: „Urmează să aşteptăm invitaţia de la preşedintele României şi, în forurile Partidului Social Democrat, vom decide dacă vom merge sau nu”.

El a subliniat faptul că este nevoie să fie depăşit „momentul de isterie politică” şi să se intre „într-o zonă responsabilă şi constituţională”.

„Momentan, Partidul Social Democrat are o singură decizie: decizia e că vom merge la alegeri anticipate. (…) Aşteptăm mesajul de la preşedintele României. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate reprezintă un act democratic. Este un act democratic prin care au trecut toate statele europene”, a arătat el.

Totodată, preşedintele PSD a spus că, „dacă se creează o majoritate politică, cu reprezentare în Parlamentul României, împreună cu preşedintele României, putem stabili un guvern de specialişti până vor avea loc alegerile anticipate”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut