România e la coadă

din toate privințele! Cine-și închipuie că războiul se poartă doar pe teritoriul Ucrainei, se înșală amarnic. Principalele arme în acest conflict sunt cele economice, în spatele cărora se află aceiași oameni bogați ai planetei, care nu acceptă ca cineva să le intre în curte și să le fure din livadă.

Din acest război, se aleg perdanții viitoarelor configurări geografice, pentru că puterea pumnului este întotdeauna mai tare decât cea a cuvântului.

De astă-dată, diplomația este un fel de fată bună la toate, care trebuie să gătească, să deretice, să pună pe masă, să spele vasele, să facă paturile, ceea ce este prea mult chiar și pentru cineva cu experiență și bunăvoină, și până la urmă, când stăpâna e plecată de acasă, boierul o cam înghesuie prin colțuri. Poporul român este vulnerabil, dovedește o naivitate, o candoare, deosebite, în parte din cauza neștiinței de carte, a inculturii și a disciplinei induse la modul ticălos de comunismul cu rubașcă.

Nu suntem singurii pe planeta asta, pe care puternicii zilei îi trag în piept, îi păcălesc, îi transformă într-o turmă buimacă. O pildă vie, ne-a oferit-o ziua de miercuri, când zeci de mii de mașini au stat fund în fund, cu adâncă disperare, pentru a face  rezerve de fotoghin, la prețuri care nu le întâlnești nici la bordeluri. Acest fenomen se numește trasul în piept, dezinformare, stârnirea neliniștii și a panicii. Așa se vor purta și viitoarele conflicte, mai mult sau mai puțin militare. Cel mai fertil teren pentru prostirea la cap, aocolo unde nu există conținutul acestuia, este facebook-ul. Aici se întâlnesc într-o devălmășie colorată, politicieni codoși, oameni care se plictisec, oameni care înjunghie gramatica pe la spate, iubitori de țară, păstrători de distanță socială, de altfel cei mai aprigi iubitori de glie, care se află în Italia, Spania, cu osebire. De aici, de pe facebook, pornesc acele scântei, ce se răspândesc cu repeziciune, aprind claia de fân, acareturile și casa. În schimb, este foarte grijuliu, ca nu cumva să se manifeste oareșce tendințe ultranaționaliste de discriminare! În paralel, zburdă cu vioiciune, toate mizeriile gândite și rostite, apoi transcrise.

Acesta este cel mai nimerit loc pentru dezinformare, pentru știrea vopsită, boită, ca să dea bine. Și omul simplu, de bună-credință, pică în plasă și comentează cu pasiune toate aceste idioțenii frumos ambalate și legate cu fundiță.

Războiul electronic, cel mai perfid și mai distructiv, stăpânul acestui uriaș imperiu al tehnicii de vârf, poate să distrugă instituții, administrații, armate și conștiințe. Nu suntem singurii păcăliți, și cei din jurul nostru, și cei de peste ocean, sunt la îndemâna dezinformării.

Să adăugăm la aceasta, problemele pe care le creează criza energetică mondială, dar pe care o parte ticăloșită a politicienilor o transmite ca fiind doar rezultatul proastei guvernări. Că sunt hibe profunde și mulți nenorociți la decizie, nu mai este o taină, sau un lucru vârât sub preș.

Mă gândeam într-o zi, când mă plimbam și eu printre neuroni, că ce ar fi, dacă ar fi. Ce anume? Politicienii noștri, parlamentarii, mai mult sau mai puțin pugiliști, să fie obligați să renunțe la politichie și să se întoarcă la un loc de muncă unde să practice meseria pentru care au obținut o diplomă de stat. Vă dați seama ce dezastru ar fi pe țara asta? Ce de doctori cu patalama ar ajunge felceri ai propriei prostii cu boală cronică?

Ipocrizia de serviciu, vorbele umflate cu pompa oportunismului, continuă să găsească adepți, pătimași susținători. Capitorul mascaradă s-a încheiat. De aici înainte, oricine poate să se îmbolnăvească în spații închise sau în spații deschise, din proprie voință, cu libertatea la subsoară. Această relaxare, ce pune capăt purtatului de mască, aruncă în adâncă deznădejde, pe cei care și-au făcut în doi ani, capitalul de imagine pe această temă. În grabă, să nu li se piardă fotografia de pe facebook, se apucă de alte invenții.

Da, doamna Șoșoacă are dreptate, armata ucrainiană a tras în propria populație! Dacă spune dânsa așa ceva, trebuie s-o credem, doar e cea mai informată persoană de pe planetă.

Interesantă a fost și ideea repatrierii rezervelor de aur. Tocmai acum, când războiul e la 50 de km de graniță. Ce bine ar fi să pună sub fundul cloștii cu puii de aur niște ouțe strălucitoare, din care să iasă puii vii ai tovarășului Cristoriu.

Așteptăm cu emoție o nouă provocare: cică pompele de benzină reprimesc cantitățile luate la prețul de 15 lei/litru. E o chestie, nu?

Cornel UDREA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut