România – campioană europeană la inflaţie

Rata anuală a inflaţiei a crescut în aprilie la 1,7% în zona euro şi la 1,9% în Uniunea Europeană (UE), de la 1,4% şi, respectiv, 1,6% în luna precedentă, iar România şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată căcele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4,4%) şi Ungaria (3,9%), iar cele mai scăzute în Croaţia (0,8%), Danemarca şi Portugalia (ambele cu 0,9%). Comparativ cu martie 2019, inflaţia anuală a scăzut în şase state membre ale UE, a rămas stabilă în două şi a crescut în 19 ţări (inclusiv în România).

Inflaţia din zona euro este relativ aproape de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut tarifele la servicii (0,86%), urmate de preţurile la energie (0,51%) şi de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,29%). În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,4% în aprilie, de la 1% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Articole din aceeasi categorie